HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2008.09.12. 09:03 szamlazoprogram

Útnyilvántartáshoz menetlevél a kocsiba.

 Több féle menetlevél létezik. A teher, a speciális jármű és bérfuvarozó cégek járműveire mind, más más menetlevelet kell vezetni.

 Itt most a kisvállalkozásokat leginkább érintő változatokról beszélek csak, ez pedig a személykocsi (céges vagy magán tulajdonú) vezetése estén vezetendő menetlevelet illetve az adatrögzítést segítő nyomtatványt ismertetem.

 Fontos. Ha a kocsi ugyan személykocsis megjelenésű, de haszongépjármű akár a kresz, akár az adóügyi besorolása, akkor más menetlevél (áruszállítós) vonatkozik rá, üresen futástól vagy áruszállítástól függetlenül. Erről majd legközelebb beszélünk.

  Aki útnyilvántartó programot használ, az általában alapvetően csak gyűjti az adatokat a személykocsival megtett útról, majd lekönyveli a programmal és a kinyomtatott listát aláírva használja bizonylatként. Természetesen lehet kézzel is vezetni az útnyilvántartást, ekkor a kocsiban írt menetlevelet szigorú számadás alá érdemes vonni (nyilvántartásba venni a kiadott sorszámokat és aláíratni a sofőrrel)

  A céges menetlevélnek minden mozgást tartalmaznia kell, kivéve a cégautó adót is fizető cégek esetében, ahol magán út esetén csak a kezdetet és a véget kell fel tüntetni. Előbbi esetben elég mindig az út kezdetét, a megkezdés időpontját és az uticél megnevezését (okát) feltüntetni, mivel minden út az előző ulticéltól indul fizikailag.

 A magán autó cégérdekből való használata esetében viszont nem kell értelemszerűen semmi mást nyilvántartani csak az adott céges útra vonatkozó kezdő és cél adatokat.

 Ez tehát a kocsiban történő adatrögzítésre alkalmas adatgyűjtő lap, az Útnyiulvántartó programba  ebből felvitt adatok alapján számoljuk ki a megtett utat, számoljunk el a norma szerinti fogyasztást,végezzük el a havi összesítéseket. Természetesen a kontrolling feladatokat is segítő listákat is innen tudjuk lekérni, például ha többen is vezetik a járművet akkor itt sofőrönként leszűrve is kinyomtatható, aláírattatható vagy számon kérhető a futásteljesítmény.

Kapcsolódó információk:
APEH üzemanyagárak
APEH fogyasztási normák a törvényben nem nevesített járművekre

 

Szólj hozzá!

Címkék: apeh útnyilvántartás üzemanyagár menetlevél


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr92659823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása