HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2009.01.19. 02:07 szamlazoprogram

2009 február 1 - néhány változás és még nincs vége

E cikk írásakor még nem ismert hogy az áfához nyúlnak-e vagy tovább bonyolódik az adózási rendszer, csak hogy a kormányzat még több bevételhez jusson. Ebben a blogban azonban nem politizálunk, ezért lássuk röviden mi várható február 1-től:

Készpénzes számlázás korlátozása:
változatlanok maradtak a tavaly elfogadott számlázási törvények, csak kiegészültek a szigorúbb készpénz kezeléssel (hogy a boltosok hogyan tudnak majd megfelelni mondjuk egy 300e Ft hűtőszekrény, számítógép, vagy bútor vásárlásakor ?*)
Így a legtöbb szoftverbe beépül a készpénzes számla limit figyelés. Így a Precíz számlázó programokba is megtalálható ez beállítható paraméterként ( várható változásokat megelőlegezve).

Házipénztár készpénz limit.
Ugyan így a házipénztár kezelés is kapott egy nehezen értelmezhető limit határt (évi összes bevétel, csak mi számít bele - kamat, árfolyam nyereség, részvény ...?**) Mindenesetre a kisvállalkozói kört az 500e Ft-os alsó határ fogja elsősorban érinteni, de kis haszonkulccsal nagy forgalmat bonyolító vállalkozásokat keményen fogja érinteni a banki költség növekedése és így a vevőkre lesznek kénytelenek hárítani a megnövekedett banki költségeiket. A lassabb fizetési módok elterjedése miatt pedig (nem beszélve a vevők bankkártyás csalások miatti bizalmatlanságáról) a kereskedés sebessége is csökkenni fog átmenetileg, de előtérbe kerül majd az internetes és ezzel együtt a hazai forgalmazókkal szemben az import beszerzése. De térjünk vissza a változásokhoz.

Lízingelt autók.
Sokakat érint majd akik ellen átmenetileg végrehajtást foganasít az APEH mert a lízingelt autókat egyszerre fogja idő előtt bevonatni az APEH, mivel később erre esetleg nem lesz módja. Így azok akik esetleg a végső határidőig rendezni tudták volna a tartozásukat, most elvesztik az autó értékének a felét (árverés, de a rengeteg visszavett lízing autó miatt nincs vevőkör) és főleg hirtelen lejárttá válik a lízing hátralevő része némi plusz költséggel. Így most az amúgy védendő lízing cég érdekek rövidtávon jobban csorbulnak mintha nem változtatnak semmin. A lízingelők érdekeit persze nem védi semmi, ha a sok bedőlt lízing miatt most a lízing cég dől be akkor esetleg a cég által eddig fizetett autó is ugrik (ha nem vásárolja ki időben füles alapján egy összegben, már ha van miből).

Cégautó vagyonadó.
Az összes cégszerűen működő személygépkocsival rendelkező és néhány EVÁs (nem egyszemélyes) vállalkozásokat is érintheti a cégautó vagyon adó. A törvény a magán autókat ugyan kihagyta (valószínű országos sztrájk lett volna) és csak a céges kocsikat adóztatta meg, de a cég érdekében magántulajdonú autóhasználat esetében, ha arra költséget számolnak el akkor a magánautókat is megadóztatja. A lényeg a költség elszámolás módján van, mert ha kiküldetési rendelvénnyel számolnak el és az az alapján kifizetett  térítés az APEH normatívákat nem lépi túl akkor még sem kell. Ezért a korábban  megszűnésre ítélt útnyilvántartó szoftverek most vérátömlesztést kapnak és vagy beépítve vagy mellette megjelennek az eddig csak nagyobb rendszerekben használt kiküldetési rendelvény készítő szoftverek.
 

Számla kiállítás adó és valós teljesítési időpont(ok).
Már tavaly is logikusabb lett volna ha eleve egy úgynevezett "adóelszámolás időpontja" vagy rövid de közérthető (pongyola) kifejezéssel "áfa időpont" nevű teljesítési dátumot vezetnek be. Ez főleg folyamatos teljesítés estén számít, de a rész teljesítések és a gyűjtő számlák, valamint például utazások előre számlázása esetén is eltérhetnek a valós teljesítési dátumtól.
2009-től a valós teljesítési dátumot is fel kell tüntetni, elsősorban a folyamatos teljesítésű számlák esetében.

 

 

*   - csak a cégeseket (áfa elszámolásra jogosultakat) érinti és csak a befogadó oldalról

** - a cég könyvelője a megfelelő főkönyvi számok gyűjtőjéből meg tudja adni. Ne feledjük a pénz(tár)kezelési szabályzatban is módosítani és ahol van a dolgozói oktatás (aláírás) részévé tenni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: számlázó program útnyilvántartás kiküldetési rendelvény házipénztár


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr80886579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása