HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2009.05.22. 06:18 szamlazoprogram

Az előlegbekérő esete az áfa változással.

  Mint ismeretes 2009.július 1-gyel a 20%-os áfa megváltozik (18 és 25%-os áfa kategóriákra). Ez egyben a termékek elszámolását is érinti, aminek egy különleges esete az előleg bekérő vagy szerződés alapján fizetett díj (előleg rész teljesítés stb).

  Javasoljuk ha még nincs rajta, hogy  az ezután kiadott előlegbekérő levelek (pld előfizetői rendszerek esetén) vagy más hosszútávú pénzbekérő esetén tartalmazzanak kitételt az áfa változására az itt leírtak figyelembevételével.

  Tipikus probléma a bruttó módon árazott termékek (alapvetően magán felhasználás esetén), ahol a vevő egy rányomott vagy meghirdetett bruttó árat lát. Bár ilyenkor elsősorban az újságok könyvek jutnak eszünkbe, őket ez most (legalábbis július 1-gyel eddigi információink szerint) nem érinti, de az internet előfizetések, telefon, webtárhely stb reklámok ha az magánszemélynek szólnak,ezek leggyakrabban bruttó árasak. Ez a kisebb probléma, mivel ez egy új határidős hirdetéssel lekezelhető.

  A nagyobb "gond" ügyviteli szempontból a kiadott előlegbekérőre beérkező pénz időpontja. Ugyanis az előlegszámlát csak ezzel az időponttal ( július 1 után ) lehet kiállítani (teljesítés dátuma), ekkor azonban már az új áfa van érvényben. Ekkor megállapodás kérdése, hogy mi történik.

Előlegszámla kiállítása július 1 után.
 A legtöbb esetben semmi extra, kiállítjuk a számlát az új áfával (azaz kevesebb nettó kerül majd jóváírásra a végszámlában). A gond akkor van ha ez részletfizetés utolsó részlete vagy éppen egy 100% előlegű elszámolás része. Nos a törvényesség határát súroló, de kevesebb problémát okozó részét én hagy ne tárgyaljam (1.-én még tudok normál vagy végszámlát kiállítani 30.-ai keltezéssel, ha még nem történt számlázás 1.-én - bankterminál nagy előny.) A helyes eljárás a június folyamán történő kiegészítés, ha korábbi szerződés, vagy előleg bekérőről van szó, új esetében meg eleve feltüntetni az elszámolás módját, ha az utalás június 29.-éig nem került elindításra vagy június 26.-áig - péntek - mert egyes bankoknál "furcsa mód" két napig tart az éjszakai zsírón való átkönyvelés, vagy bank zárlat stb indok miatt jobb a békesség.
Tehát a helyes eljárás ha a megállapodás kitér az áfa változás következményeire. Ez állami projektek esetében is érdekes lehet ahol esetleg "bruttó keretek" állnak rendelkezésre.
Kevésbé fontos döntési szempont, de esetleg érzékeny lehet hogy ebben az esetben az áfa elszámolás értelem szerűen még a június hóban esedékes (tervezésnél figyelembe venni, ahol az első féléves vagy  második negyedéves teljesítmény számít)

Végszámla kiállítása.
Ne feledkezzünk meg majd a korábban (július 1 előtt) fizetett 20%-os áfát tartalmazó előleg helyes feltüntetéséről a még 25%-os időszakban kiállított végszámlán is. Ez a mi  számlázó programjainknál automatikus, de ekkor is egyeztessenek a könyvelőjükkel, mert itt számos (szerintem részben téves) jogértelmezés van és a könyvelő feladata megvédeni a könyvelés helyességét egy esetleges adóellenőrzés esetén. Csak röviden a problémát a végszámla abnormális áfa tartalma és a bevallások egyenes ági ellenőrzése okozza.
Érdekes esete a bevallásnak amikor emiatt az áfából számolják vissza a helyes "bevallási" nettót, ami emiatt a tényleges nettó árbevétellel nem egyezik meg.

 Természetesen a korábban kiállított számla alapján történő utalás esetében, azaz nem előlegbekérő levél alapján utalás is megoldás bizonyos esetekben (ha amúgy 100% előleg lenne vagy részletfizetéses megállapodás), hiszen akkor mindegy mikor fizet. Ennek természetesen hátránya, hogy a számlát kibocsátó az áfát akkor is köteles befizetni (elszámolni), ha a számlát nem egyenlítik ki.

Kapcsolódó bejegyzések:

2009 július 1.-ei áfa változás és a végszámla korábbi előleggel vagy rész teljesítéssel.

Új áfa kategóriák beállítása (18% és 25%-os áfa) számlázó programokban.
Áfa változás és a 2009 júliusában iktatott korábbi bejővő számlák.
Áfa változás és a bizományos illetve a szállítóra átadott készlet.
Áfa változás - termék árazás 2009.július 1.-én.

Szólj hozzá!

Címkék: végszámla előlegszámla 18% os áfa törvény áfaváltozás előfizetői rendszer


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr141136708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása