HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2009.05.28. 06:15 szamlazoprogram

Áfa változás - termék árazás 2009.július 1.-én.

Jellemző árváltoztatási módszerek áfa változáskor:
- marketing okokból előre megemelik az árat (pld néhány nagy áruháznál), így július 1.-én "nálunk nem változnak az árak - átvállaljuk a veszteséget"
- a nettó ár marad és az áfával változik a bruttó ár (tipikusan a cégeknek értékesítő, tehát valójában nettó módon számoló értékesítésnél)
- bruttó ár marad nettó csökken (saját árrésünk terhére tényleg átvállaljuk az áfa változás terheit, mert vevőinket elvesztenénk)

Ehhez jönnek a járulékos teendők:
- marketing célú kerekítések (pld 999,- ami persze legtöbbször törvénytelen számlákat eredményez nettó+áfa soha nem lehet bizonyos áfa százalék mellett
a feltüntetett - általában két tizedes - egységár mellett ekkora bruttó ár)
- leltározás (bizonyos készlet értékelési és bizományos elszámolások esetén feltétlenül szükséges)
- árfeltüntetés a kitett termékek esetében
- árjegyzékek eljuttatása potenciális vevőinkhez
- hirdetések cseréje (pld a weblapon látható árak)
 

Emeljünk árat előre, így 2009 július 1.-én "mi nem fogunk árat emelni".

  A heti bevásárlásnál néhány termék az egyik multi áruházában furcsa mód drágább volt mint egy héttel korábban. Nem túl nagy a ma már naponta változó árak miatt talán észre sem venné az ember ha nem sok termék és egyszerre lett volna drágább (na meg ha nem csak a heti rutint vettük volna). Mivel május vége van, szinte előre látható, hogy ez az áruház a következő hónap végén (június) kibocsátott reklám anyagaiban majd azt fogja sugalni, ők átvállalják az áfa változás okozta áremelkedést és nem emelik az árat. Nos ez is egy módszer. Egy bő hónapig az extra áremelés még plusz bevételt is hoz (volt olyan napi fogyasztási cikk ami 30%-kal volt drágább mint a korábbi hetekben megszoktam - de ezt vegyük úgy hogy korábban biztos tartósan akciózva volt).
  Persze ez nem követendő, követhető módszer, ha csak nem elég nagy a vásárló tömeg és annak észlelési tehetetlensége. Mert az árak jó részével pld egy ásványvizes palack esetében csak a pénztárnál szembesülnek hogy mennyibe is kerül. Nem mondom, hogy törvénysértés történ, de egy raklapra kirakott terméknél ki keresi meg az 5-10 méterre lévő polcon kitett árat minden alkalommal (ha egyáltalán ott kint volt egy üvegre vagy literre vetítve)

  Természetesen aki ilyen marketinget alkalmaz az is kénytelen átárazni július 1.-én a termékeit, csak oly módon hogy a bruttó ár marad és a nettó csökken.

Áfához igazodó "áremelés".

  A cégek számára valójában nem történik áremelés (a nettó egységárak elvben nem kell hogy változzanak), annak ellenére hogy a nem költség elszámolással könyvelő cégek és magánszemélyek esetében valójában mégis drágul a beszerzés. A legtöbb számlázó program nettó egységárat tárol a cikk törzsben (termék és szolgáltatás nyilvántartás), valamint egy  ehhez kapcsolódó áfakategória kódot (még csak nem is százalékot, mert azonos százalékon belül is lehetnek eltérő jellemzők, eltérő elszámolási módok)
Ebből kiindulva a legtöbb számlázó program esetében ilyenkor elég a 20%-os áfakategóriában lévő termékeket (szűrés beállítás) átállítani az új 25%-os áfa kategóriára (figyelemmel hogy lehet köztük 18%-os is). Ez az elmúlt évtized változásai miatt ma már szinte minden ügyviteli programban "egy gombnyomás"-ra megy, azaz nem kell termékenként az adatlapon átállítani. Lásd lejebb a korábbi bejegyzésemet.

  Ennek ellenére a bruttó módon gondolkodó kereskedők a kerekítési és marketing elveik szerint hozzá nyúlhatnak az árakhoz.
  Ugyan így a hozzánk hasonló a napi élelmiszereknél nagyobb értékű termékeket forgalmazó cégek például a készpénz forgalom optimalizálása miatt szintén árat kénytelenek változtatni (pld 100,- Ft-os nagyságrendre kerekítés), így a mi ügyviteli szoftvereink árai is kiigazításra kerülnek 2009.július 1-gyel.
  Bár nem emelünk árat és mivel vevőink kizárólag kisvállalkozások, így őket ez nem igazán érinti, de a kb 10% EVA-s ügyfelünk számára ez 5% áremelkedést jelent. Mivel azonban a hasonló termékek között a mienk ár-teljesítmény aránya még így is jobb a hasonló múlttal (20 éve kedvező árú, bolti forgalmazású, alacsony üzemeltetési költségű - nincs éves díj -  kisvállalkozói szoftvereket fejlesztünk) rendelkező cégekhez képest így mi nem igazán változtatunk az árainkon (ugyan így tettünk korábban is, így akkor csökkentek a bruttó áraink - jellemző módon a PRECIZ SZÁMLÁZÁS nevű devizaszámlázásra is alkalmas programunk ára 15 évvel ez előtt is 12 000,- Ft + áfa volt (igaz akkor ez az összeg kicsit többet ért mi ma, tehát az évek folyamán azzal hogy tartottuk az árat jelentősen csökkentettük valójában, nem beszélve a megújjult sokkal többet tudó programról)

Példa amikor a bruttó ár marad.

  Az előzőek ellenére pont az EVA-s ügyfeleinkre tekintettel a legkisebb kizárólag belföldi  Ftszámla kibocsátásra készült programunk nettó ára csökkenni fog, azaz a bruttó ára nem változik. Ami most 7900,- + áfa, azaz bruttó 9480,-Ft az 9875,-Ft lenne, de hogy ne emeljünk nekik bruttó árat 7584,-Ft+áfa lesz, azaz marad a korábbi áfa változásnál beállított 9480,-Ft.

Árváltozás és az árfeltüntetési kötelezettség.

Figyeljünk oda hogy a megváltozott árakat a termékeken, a polcokon az árjegyzékekben (különös tekintettel a ma már szinte mindenkit érintő internetes árfeltüntetésekkel)  vezessük át kedd délután záráskor, vagy legkésőbb nyitás előtt. Az internetes árat mindenképpen éjféli időzítéssel, ha "24 órás"  webáruházat üzemeltetünk.


 Kapcsolódó bejegyzések:


Új áfa kategóriák beállítása (18% és 25%-os áfa) számlázó programokban.
Áfa változás és a 2009 júliusában iktatott korábbi bejővő számlák.
Előlegbekérők esetén a teendők
Áfa változás és a bizományos illetve a szállítóra átadott készlet.

Szólj hozzá!

Címkék: számlázás számlázó program előlegbekérő 25% os áfa áfa változás 18% os áfa ft számla bizomány


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr851146122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása