HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2011.09.20. 06:47 szamlazoprogram

Áfa % változás vagy új áfa kategória - termék adatlapok átállítása.

 Az ügyviteli programokban a termék és szolgáltatások adatlapjainak ("cikktörzs") átállítása válik szükségessé ha változik az áfa kategória. Ez tömegesen ma már szinte egy gombnyomás a legtöbb programban.
Azonban időben számos problémát vet fel.
- jővő évi teljesítés de még ez évi számlázás
- már január 1 után vagyunk de még érkeznek korábbi áfás számlák (késve érkezett számla iktatása).
De még jobb az újság előfizetés vagy átalánydíjas szolgáltatásra előre bekért díjazás esetén decemberben kiküldött és ki is fizetett bekérő esetében.

 A jogszabály tartalmazhat egyedi termék (termék csoport) átsorolást is. Ha szerencsénk van a termékeink pont e szerint vannak csoportosítva és szintén egy gombnyomásra át lehet állítani (leszűrve a termék lista), ha nincs szerencsénk, akkor bizony egyedi termék adatlaponként kell az áfa kategória átsorolást megadni. 

 Az első lépés - vegyük fel az új áfa kategóriát az alapnyilvántartásokban. Ehhez a legtöbb rendszerben nem kell bemenni sehova, hanem ott helyben ahol az áfa átállítás történik a törzs adat lista is bővíthető. Ez a PRECÍZ számlázó program család esetében a SZOLGÁLTATÁS főmenü ÁTÁFÁZÁS menüpontjában érhető el.

 

Nem szükséges a NYILVÁNTARTÁSOK főmenüben előr felvinni a 27%-os áfát, mert az átállítás ablakban helyben bővíthető.

Az új áfakategória kiválasztásakor itt helyben felvehetjük az új áfa kategóriát.

 

 

Figyelem nagyon fontos hogy nem a 25%-os "megszűnő" kategóriát átnevezem, mert nem szűnik meg, hanem hozzá adjuk az új kategóriát. Lévén hogy analitikákban késve kapott iktatott számlákon még továbbra is szükség lesz a 25%-os áfára.
 

Jelen bejegyzés a törvény megszületése és kihirdetése előtt keletkezett így elsősorban a lehetséges problémák felvetése és kezelésére adott tippek a lényeg nem feltétlenül a számszerűség. A tényleges törvény vagy annak végrehajtási rendeletei az itt tárgyaltaktól eltérő eljárást is tartalmazhatnak (lásd pár éve az előleg áfájának elszámolása változott)

Szólj hozzá!

Címkék: áfaváltozás 27% os áfa új áfakategória


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr543237526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása