HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2011.11.10. 15:01 szamlazoprogram

27 százalékos áfa beállítása termék és szolgáltatás adatlapokon

Termék adatlaponként vagy az összes 27%-os egyszerre.
http://szamlazoprogram.blog.hu/2011/09/20/afa_valtozas_vagy_uj_afa_kategoria_termek_adatlapok_atallitasa

  A mi számlázó programunkban a funkció régebben a terméklistán volt ma a szolgáltatás menüpontban található, mivel a korábbi sűrűbb átállítások után ma már csak három négy évente egyszer van szükség rá.

  A lényeg hogy elég január 1.-én (kivétel lehet az átalány vagy újság előfizetés vagy egyéb jövő évi szolgáltatásra kiállított előlegbekérő) vagy az utolsó munkanap végén mikor már az összes addig beérkezett számlát is iktattuk (a késve érkezők később is iktathatóak lesznek) praktikusan lefuttatni. A menüpont indításakor megadható, hogy a termék lista mely elemeit kell az új kategóriába átállítani. Itt praktikusan a 25%-os áfa kategóriáját adjuk meg (ez a mi ügyfeleinknél a legtöbbnél a 4-es kódon van, de bármelyiken lehet). Maga a rutin pillanatok alatt átállít akár több ezer terméket is.

  A program azt is tudja ha megkülönböztettünk nem magyar adóalanyoknak belföldön teljesített (felszámított) áfát akkor azt másik áfakategória kód alá sorolja. Ekkor természetesen kategóriánként kell átállítani azt is.

  Utána illik a termék és s szolgáltatás listát kézzel átpörgetni, szúrópróba szerűen ellenőrizni, nem használtunk-e más kód alatt is 25%-os áfát, ha igen értelemszerűen akkor arra is lefuttatni a tömeges átállítást.

  Amennyiben a törvények ugyan ezen időpontra egyes termékek vagy termék csoportok átsorolását is előírják például kedvezményes kategóriából a legmagasabba vagy fordítva, akkor ugyan ezen funkció is alkalmazható, feltéve hogy ugyan ezen termékcsoport besorolást használtunk. Ha nem akkor természetesen termékenként az adatlapjukon egyenként is át lehet állítani.

Aki kiskereskedelmi jelleggel dolgozik (bruttó árakra koncentrál) és átvállalja az ár növekményt az is támogatja  a program csak ekkor az átárazást is le kell futtatni

csak itt a 0,9843-as szorzót kell alkalmazni. Figyelem nem lehet a kerekítési szabályok és a 27%-ból adódóan kerek összegeket meghatározni minden árra.

 

Jelen bejegyzés a törvény megszületése és kihirdetése előtt keletkezett így elsősorban a lehetséges problémák felvetése és kezelésére adott tippek a lényeg nem feltétlenül a számszerűség. A tényleges törvény vagy annak végrehajtási rendeletei az itt tárgyaltaktól eltérő eljárást is tartalmazhatnak (lásd pár éve az előleg áfájának elszámolása változott)

Szólj hozzá!

Címkék: program áfa számlázó 27% os


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr353237585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása