HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2012.01.02. 07:02 szamlazoprogram

Árazzunk, azaz a 27%-os áfa rejtelmei.

Helytelen árazás, áfázás = ráfázás?
  Rossz szó vicc, de tény hogy ha a választott számla formátumon a tétel egységár nem tartalmaz már tizedes értéket, de ha igen akkor is gondban leszünk ha 1000-esnél nagyobb mennyiségek számlázása a feladatunk.

Lássuk mit okoz a 27%-os áfa bevezetése

Egy kis matematika

1. variáció - csak Ft-ra kerekített nettó egységárakkal dolgozunk (cégközi forgalomban jól kommunikálható, egyszerű fejben is ellenőrizhető, kisebb a gépelési hiba stb.)

Ez a táblázat azt mutatja, hogy a 27%-os áfának hála matematikailag gondban leszünk:

De miért lenne gond, majd a program kerekít nem?

Nos legyen

Termék
nettó egységára 920,-Ft ,
a bruttó egységára 1168,40 Ft,
kijelezve kerekítve 1168,- Ft
Ezzel önmagában semmi gond, ha eladunk 1 db-ot fizetünk kp. 1170,- Ft-ot, de

ha eladtunk 100 db-ot a tétel soron a kerekített érték már csak 116800,- lenne (feltüntetett kerekített bruttó egységárból számolva)
vagy 116 840,- Ft, ha nem a kerekítettből számol, de akkor az nem 1168,- x 100 és még csak a tétel sornál járunk, nem beszélve ha több tétel van (halmozódás).

 Segítene, ha nem lenne bruttó egységár feltüntetve ? Kicsit igen mert ekkor csak a számlázó programok belső számítási logikája számítana, de Magyarországon árközléskor kötelező feltüntetni a bruttó egységárat.

  Majd jön a kötelező áfakategóriás összesítő, ahol Ft/fillérre-re pontosan kell(ene) összesíteni (a törvény szerint a kerekítés a számla végösszeg sorokra - adó, fizetendő - vonatkozik). Itt megint elméleti gond van mert a tételek leírt (kerekített?) összesenjeit összeadva meg kell egyezzen a nettó összesen és az 1,27-es szorzóval számított bruttó értékkel.

   Persze a program a fizetendő adó mértékét a végösszesenben az áfakategóriákat összeadva majd elvégzi a maximum 0,50 Ft-os kerekítést a törvényi előírásoknak megfelelően, illetve az így keletkező fizetendő bruttó végösszegre is a Ft kerekítés (filléres fizetési mód megszűnése) A 0,- 5,- Ft-os kerekítést most ne keverjük ide, hiszen az nem a számla hanem az egyidejűleg fizetett készpénz mennyiségére vonatkozik.

  Segít a két tizedes egység ár azaz a Fillér elvi feltüntetése. Ekkor 100 db-os nagyságrendben még 1 Ft-on belül lesz a hiba (persze 1000 vagy 10 000 db-os nagyságrendben ez sem segít - gyártók, nagykerek, ott csak a nagyobb egységre árazás segíthet)

  Lássuk miért nem elég a két tizedes sem (végül is elég kell legyen mert a magyar jog csak az 1 fillért ismeri mint elméleti legkisebb elszámoló eszköz megnevezést)

2.) variáció - csak Ft-ra kerekített bruttó egységárakkal dolgozunk.

Tisztességes vagyok a vevővel, jól érthető tiszta számok a fizetendőben, azaz kerek bruttó. Persze a saját könyvelésemnek és pénzkezelésemnek is ez az előnyösebb.

Csak hogy szinte nincs olyan kéttizedes nettó egység ár ami kerek bruttó egységárat eredményezne. 

Minta - mi a bruttó szoftver árak megtartása mellett döntöttünk (2.variáció) , azaz csökkentettük a nettó árakat és a bruttó fizetendőt hagytuk meg kezelhető, könyvelhető formában, így a modulszámtól és telepítési helytől független egységes program frissítés ára az eddigi 6000,- + 25% áfa = 7  500,- Ft-ról,
most      5905,52 + 27% áfa = 7 500,00 Ft lett, ez utóbbi persze nem igaz mert mint a táblázatokból láttuk nincs olyan kéttizedes nettó érték a közelben ami kerek bruttót eredményezne. Azaz a bruttó valójában 7500,0104 Ft, amit a program lekerekít.

Vagy a tipikus marketing árazásra példa:
Számlázó program : 7795,28 + 27 % áfa =  9 900,- Ft bocsánat 9 900,00 Ft
valójában: 9900,0056 Ft a bruttó ára
ha 1 fillérrel csökkentem akkor már 9 899,9929 Ft a bruttó

Persze megoldás lehetne a század fillér bevezetése az egységárakban......
Megoldás lenne?
Nem mert amit nyerünk a vámon elveszítjük a réven, vagy hogy is van? A lényeg hogy nincs az az adminisztrátor aki ne lázadna fel egy olyan számla iktatására amin az egységárak 4 tizedesig vannak megadva.

  Mivel mi egyszerre nem ezres nagyságrendben számlázzuk (sajnos :-) így az egy tételen nagyságrendileg több darab probléma minket személy szerint nem érint. Szépek a számláink kerek kis összegek mindenki elégedett. Elégedett?
A nagykereskedők és a gyártók már annál morcosabbak. Főleg ha valaki kis értékű műanyag alkatrésszel vagy papír áruval foglalkozik.

Persze a megoldás régóta kézenfekvő. Nem egy darabra adom meg az egységárat, hanem 100-ra, 1000-re stb.  (persze reklámban, árcédulán ezt a törvény tiltja, pontosabban egy darabra is meg kell adni !)

 Jobb lett volna a 30%-os adó mérték? Tulajdonképpen mindegy. Társadalmi szinten szerintem igen. Nagyobb pirula, gyorsabb gyógyhatás, ha nem hal bele a beteg. A helyes adagolást eltalálni szinte lehetetlen. Hogy a gazdaság ettől nem fog élénkülni, az biztos.
Hogy mitől fog élénkülni? Azt nem látom. Szerencsére én nem politizálok, csak alkalmazom a törvényi előírásokat, de a költségeket lefaragni nem lehet a végtelenségig.
Gyártani kell, nem a termelő gépeket kikapcsolni, hogy ne fogyasszanak. Piacok kellenek és míg minket lehet gazdasági erőfölénnyel "gyarmatosítani", addig nekünk igenis első körben a belső piacainkat kell megvédeni, meghódítani, megtartani és ha itt jók vagyunk akkor fogunk tudni csak megfelelő tőke erővel, minőséggel nagyobb exportot produkálni.
Persze unió van és marad is (adott jogszabályok, de ezek megkerülésében, a kiskapukban a magyarok mindig nagyok voltak - vagy csak ezt hisszük?), de ha nem tanulunk a svájciak vagy más országok tapasztalataiból (vám nélküli piac védelem, belső kereslet fenntartása stb.) akkor önként hajtunk fejet megint az idegen hatalmaknak, ahelyett hogy valódi szalonképes produkálni tudó partnerek lennénk.

Szóval a 27% jött és reméljük nem győz le minket. Egy újabb adminisztratív ostorcsapás (figyelem ez pártállástól függetlenül minden eddigi kormányzatra igaz) ahelyett hogy dolgoznánk, termelnénk és nyolc óra munkával megélhetést biztosítanánk - mindenkinek.

Bt.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr593512678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása