HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2008.08.02. 17:30 szamlazoprogram

Bemutatkozás - blog azért hogy a számlázás ne vigye hanem hozza a pénzt.

 Több mint 20 éve foglalkozom ügyviteli szoftverek fejlesztésével. A tapasztalatom az, hogy a vállalkozók a napi munkájukra koncentrálnak és nem érnek rá odafigyelni az olyan napi munkaeszközük, mint például a számlázó program helyes használatára és esetleg csak évek múlva, drága adóforintokkal fizetik meg a tanulópénzt. Itt ingyen és bérmentve igyekszek tanácsokat adni (csak legális, nem adóelkerülő) bizonylat kiállításához.

  Nagyon sok apró, látszólag lényegtelen részlet van a talán feleslegesen elbonyolított és sokszor nem direkt módon megfogalmazott törvényi előírásokban. Sokan nem tudják miért jó az előlegbekérő, miért kell a számlát módosító bizonylat és kell-e egyáltalán, és ha már használom miért kell a vevő adatait feltüntetni, holott a tanfolyamon azt oktatták nem kell. Miért kell rajta nullás sor, ha csak egyéb adatot módosítok stb.

  Akkor még nem is kezdtünk el sima szabályos számlát írni, kinyomtatni, elküldeni és nyilvántartani. De főleg ha valamit elrontottam, akkor stornózhatom-e, vagy csak helyesbítő számla kell, vagy rontott számla, számla lerontás esetleg visszárus számla? Mi van ha lejárt a 15 nap a tényleges teljesítés óta? Mire jó a gyűjtő számla és kell-e nekem azt alkalmazni? Deviza számla belföldinek, deviza számla külföldinek, deviza számla Unión kivülinek vagy éppen Uniós tagországbeli készpénzes vevőnek, stb. Előleg érkezett, akkor előleg számla?

  Igyekszem más feladatokkal (programokkal) vagy éppen speciális szakmai feladatokat ellátók egyedi gondjaira is kitérni (például újság előfizetői rendszer, csekk nyomtatás vagy éppen csekkes számla nyomtatása, nyomtatvány értékesítők - ABEV feladással, szervizek munkalap alapú számlázására, készletről számlázásra, stb.) Bár látszólag nem ide tartozik, de mivel egyik oldalról mi kiállítók vagyunk, ezért szó lesz a számla el(be)fogadásról is.

Az "APEH engedély" és annak tartalma, a programok használati licenszei, a programok és adatok megőrzési kötelezettsége, nem beszélve a számla másolatokról.

  Lehetőség szerint konkrét példákon keresztül azoknak is próbálok segíteni, akiknek a számítógép csak egy gonosz ellenség, ha ezt megváltoztatni nem is tudom, de legalább valamivel kezesebb, együttmüködő munkaeszköz legyen, ha már együtt kell élniük vele.

 Őrülnék ha segíteni tudnék és megoszthatom a tudásomat mások hasznára is.

Szólj hozzá!

Címkék: számlázó program helyesbítő számla ügyviteli szoftverek bizonylat kiállítás előlegbekérő számlát módosító bizonylat stornóz rontott számla viszárus számla gyűjtő számla deviza számla újság előfizetői csekk nyomtatás nyomtatvány értékesítés abev feladás apeh engedély munkalapalapú számlázás


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr32597525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.