HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2008.10.23. 07:37 szamlazoprogram

Építési hatóság fogalma a fordított adózás alkalmazásához.

 Az APEH weblapján megjelent tájékoztatás az építési hatóság fogalmáról a fordított adózás alkalmazásához. Mindenkit érint aki számlát állít ki akár kézzel akár számlázó programmal.

http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos/epitesi_hatosag_ertelmezese.html

Döltbetűvel az idézet:
 
Az építési hatóság értelmezése az áfatörvény 142. § (1) bekezdés b) pontjának vonatkozásában
2008.10.22.

[Az áfatörvény 142. § (1) bekezdés b) pontjához]

2008. május 1-től csak abban az esetben esik fordított adózás alá az ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési, egyéb szerelési munka, ha az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása vagy egyéb megváltoztatása építési hatósági engedélyköteles.

Figyelem az első négy hónapra ez nem érvényes visszamenőleg !

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 142. § (1) bekezdés b) pontja alkalmazásában az építési hatóság alatt nemcsak az ágazati jogszabályok által kifejezetten építésügyi hatóságként aposztrofált hatóságot, hanem minden olyan hatóságot érteni kell, amelyik építési, bontási tartalmú engedély kiadására jogosult.

A következő bekezdésben a kiemelések tőlem.

A bányafelügyelet mint építésügyi hatóság a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 43. § (3) bekezdése és 44. § (1) bekezdése alapján a különböző ott felsorolt vezetékek, hálózatok létesítése, a villamosenergia-ipari építésügyi hatóság a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 115-116. §-ai, valamint a villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési eljárásról szóló 382/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet alapján a villamosművek, a villamos és egyéb vezetékek létesítése, a hírközlési hatóság a távközlési építmények engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 29/1999. (X. 6.) KHVM rendelet 2. §-a alapján az elektronikus hírközlési építmények létesítése, a közlekedési hatóság az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről szóló 15/2000. (XI. 16.) KöViM rendelet 3. §-a alapján a különböző utak létesítése, továbbá az általános építésügyi hatóság az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenységekkel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásról szóló 46/1997. (XII. 29.) KTM rendelet alapján az egyéb építmények létesítése kapcsán jogosult építési, bontási engedély kiadására. Ezen túl a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 28. § (1) bekezdése alapján vízjogi engedély szükséges – jogszabályban meghatározott kivételektől eltekintve – a vízi munka elvégzéséhez, illetve vízi létesítmény megépítéséhez, átalakításához és megszüntetéséhez (létesítési engedély).

Fontos kiemelni hogy a bontási engedély ide tartozik.

Bár a felsorolt ágazati jogszabályok közül a hírközlési hatóságot, a közlekedési hatóságot és a vízjogi hatóságot az irányadó jogszabály kifejezetten nem nevezi építésügyi hatóságnak, azonban az áfatörvény 142. § (1) bekezdése b) pontja alkalmazásában – mint építési (létesítési), bontási tartalmú engedély kiadására jogosult hatóság – építési hatóságnak tekintendő.

Mindezek alapján, amennyiben olyan engedélyköteles tevékenységről van szó, amelyhez építési (létesítési), bontási tartalmú engedély kiadása szükséges, akkor az annak során kifejtett építési-szerelési és egyéb szerelési munkával megvalósuló szolgáltatás – az arra vonatkozó egyéb feltételek fennállása esetén – fordított adózás alá esik, függetlenül az engedély elnevezésétől, illetve attól, hogy az ágazati jogszabály az azt kiadó hatóságot építésügyi hatóságnak nevezi-e.

A jelen tájékoztatóban felsorolt hatóságok példálózó jelleggel kerültek említésre, ami azt is jelenti egyben, hogy amennyiben a tevékenységhez építési (létesítési), vagy bontási tartalmú hatósági engedély szükséges, és a fordított adózás alkalmazásához szükséges egyéb feltételek is fennállnak, akkor a fordított adózás szabályai alkalmazandók, függetlenül attól, hogy az engedély kiadására jogosult hatóságot jelen tájékoztató nem nevesíti.

(PM Forgalmi adók, Vám és Jövedéki Főosztály – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 4006867959)

Szólj hozzá!

Címkék: apeh fordított adózás építési engedély építési hatóság létesítési engedély bontási engedély


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr60727643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása