HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2009.05.18. 10:37 szamlazoprogram

Új áfa kategóriák beállítása (18% és 25%-os áfa) számlázó programokban.

  A mi programjainkat használók és a legtöbb mai számlázó programban is az áfa kategória egy szabadon felvihető paraméter. Tehát új program vásárlása nélkül is folyamatosan lehet dolgozni. Persze minden szoftveres cég kijön ilyenkor egy új változattal, részben az új vevők miatt (nekik már  eleve az új kategóriákkal települ fel a program), részben aki kéri annak frissíteni lehessen a programját.

Áfa változás? Nem a régi kategória módosul, hanem újat kell felvenni.
  A szokásos sajtó megfogalmazás ne tévesszen meg senkit, nem a 20%-os helyett van a 25% hanem ez egy új kategória. Mivel a régi és az új áfa kategóriák egy időben léteznek (a számla befogadás 2009 július 1 után is van) soha nem a régi (jelen esetben 20%-os) áfakategória átírásával, hanem egy új 2009 július 1-től érvényes kategória létrehozásával (hozzáadásával) kell  bevinni, már csak azért is hiszen jelen esetben az eddig 20% helyett két új keletkezik (25 %-os és 18%-os áfa kategória) Az eddigi 20%-ost pedig a megszűnt (2009 július 1-gyel lejárt) listába kell átrakni, így ha kell természetesen az első féléves iktatások analitikák stb. céljából ugyan úgy elő vehető amikor kell.

Korábban volt 25%-os, azt használhatom?
  Ahol könyvelnek és elhatárolás, bruttó módú készletvezetés vagy egyéb nyilvántartási okból külön kell még nyilvántartani a régi 25%-os áfa idején keletkezett elszámolásokat ott új kategóriaként kell felvinni, de akik csak naprakész számlázással foglalkoznak ők a nyilvántartásban még megtalálható (megszűntre állított) kategóriát is felhasználhatják aktuálisra állítással.

Termékek és szolgáltatások átállítása.
  Természetesen a termékek és szolgáltatások adatlapján át kell állítani a megfelelő áfa kategóriára. Ez nálunk több ezer termék esetében is "egy gombnyomásra" elintézhető és ez a legtöbb számlázó programban is így van lévén hogy az elmúlt évtizedben többször volt áfa változás ami évközi átállást is igényelt.

  Jelenleg ezt úgy érdemes elvégezni, hogy a termék és szolgáltatás listát leszűrjük a 20%-os áfakategóriára, a nálunk ÁTÁFÁZ nevű gombbal pedig mindet egyszerre az új kategóriába átállítjuk. Ezek után kézzel kell (ahol megfelelő és egyező termék csoport képzés van ott természetesen leszűrhető a szerint is - de lévén elég speciális megfogalmazás ez nem jellemző) a kedvezményesnek nevezett áfára kell átállítani azt a néhány terméket amire vonatkozik.

 Ezek után a számlázás során már az új áfakategóriával jönnek fel a számla tételei. Éppen ezért ezt - lévén gyorsan és egyszerűen elvégezhető - elég július 1-ét követően az első számla kiállítását megelőzően elvégezni. (lásd még lejjebb teljesítés dátuma)

  Arra azért figyeljünk oda, hogy ha korábbról félbehagyott, megkezdett számla van, azokat praktikusan előbb zárjuk le, vagy csak körültekintően módosítsuk.

Első féléves bejövő számlák tételes iktatása - később.
  Ugyan így figyeljünk oda az integrált rendszerekben, hogy a gyorsabb adatrögzítés miatt praktikusan vigyük fel az összes előző havi számlát ami még nem lett rögzítve, mert bár a mi programunkban is lehet utólag régi áfával is iktatni (tételen egyedileg is a felkínált új ellenére a régi is beállítható), de egyszerűbb gyorsabb és kevesebb a hiba lehetőség, ha időben elhatárolva kezeljük a régi áfát.

Alapbeállítás az új termék és szolgáltatás felviteléhez.
  Még egy praktikus jó tanács, a mi programjainknál mód van az új termék és szolgáltatás felvitelt gyorsítandó alapbeállításokat bevinni, köztük az új termék áfa kategóriáját is fel tudja kínálni magától a program, tehát ezt is érdemes átállítani az új 25%-os kategóriára (de persze a pékségekben üzemelő programok esetében ez 18%-os is lehet).

A számla teljesítési ideje (már júniusban előre kiállított számla)
Figyeljünk oda hogy a határidőt lépő számlák esetében már előbb is szükség lehet az új áfa kategóriák használatára (ezt praktikusan ekkor még csak ezeken a termékeken érdemes átállítani)

Kapcsolódó bejegyzések:
Áfa változás és a 2009 júliusában iktatott korábbi bejővő számlák.
Előlegbekérők esetén a teendők
Áfa változás és a bizományos illetve a szállítóra átadott készlet.
Áfa változás - termék árazás 2009.július 1.-én.


 Ez is mint minden bejegyzésem kizárólag lehetséges problémákra való felhívást szolgálja, hogy figyeljünk oda a részletekre (az ördög biztos oda figyel). A pontos tennivalókat minden esetben a cég egyedi paramétereit ismerő könyvelőjükkel beszéljék meg.

 

Szólj hozzá!

Címkék: áfa 2009 számlázás átáfázás áfakategória váltás 18% os 25% os áfa változás


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr971128285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása