HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2009.06.06. 05:19 szamlazoprogram

20%-os áfás számla jóváírása, stornója vagy helyesbítése 2009 július 1, áfaváltozás után.

20%-os áfás számla jóváírása, stornója vagy helyesbítése 2009 július 1, áfa változás után, azaz a javító bizonylat kiállításakor már 25%-os (vagy 18%-os egyes termékek esetében) van érvényben.

- stornó (sztornózó számla)
- helyesbítés (helyesbítő számla)
- jóváírás (jóváíró számla)
(miért van kétszer mert az egyik a törvényben nevesített számlát módosító bizonylat, a másik a hagyományos újabb számlán való korrekció)

A javító bizonylatokon nem tüntethetek fel más adó mértéket mint amit korábban felszámoltam

A problémát az jelenti, hogy ha a javítás a 15 napot (teljesítéstől számítva) meghaladja, vagy főleg a következő 20.-áig ügyfélhez (adó bevallási időpont) ellenjegyzett módon nem jut el, akkor a korábbi adóidőszakra vonatkoztatva már nem javíthatok. Tehát a javító bizonylat teljesítési dátuma a kiállítás időszakára vonatkozik áfa elszámolás tekintetében.
És ez az a pont ahol  mint programozó csak látom a problémát igazán jó választ nem tudok adni. A programjaink lehetővé teszik mind a két megoldást és a kezelő döntésén múlik mit alkalmaz. A szerintem helyes eljárás, hogy le minuszolom a régi áfával és a vevővel egyeztetett módon vagy én nyelem le az áfa növekményt, ekkor a nettót csökkentem de 25%-os áfával számolom el, vagy áfa alany és még nem rendezett összeg esetében a helyes nettót 25%-os áfával tüntetem fel.

Tehát ha nem akarok problémát akkor a szükséges javításokat minél előbb még a régi áfával elvégezhetem.

Itt említem meg bár nem ide tartozik, hogy több programban van számla ismétlés eljárás (gomb), ami egy korábbi számla adatai alapján állít ki számlát, oly módon hogy annak tételeit lemásolja egy új aktuális sorszámú, dátumú számlára majd felkínálja módosításra. Itt mindig ellenőrizzük le, hogy az eljárás az áfakategóriát automatikusan újrakalkulálta-e a cikktörzs alapján, illetve hogy ezen termékeket július 1 után nem áraztuk-e át. Régebben a mi programjaink is csak az "ész nélküli" másolásra voltak képesek, és csak az újabb verziók ellenőrzik, figyelmeztetnek és kínálják fel a lehetőséget a tételes váltásra.

Természetesen nem beszéltem a nulla áfával kiállított export számlákról (bele értve az EU adószámos nullás és az EU-n kívülre számlázott tételeket) ezeket közvetlen módon nem érinti az áfa változás. Ugyan így a fordított adózás alá tartozó számlák javítását sem érinti az áfa változás. Viszont érinti a belföldi deviza számlákat (kötelezően feltüntetendő adó összege Ft-ban), de az eljárás ebben az esetben a Ft számláktól lényegében nem tér el.

------------------

A 2009 július 1-ei áfaváltozással kapcsolatban megjelent bejegyzések:
Új áfa kategóriák beállítása (18% és 25%-os áfa) számlázó programokban.
Áfa változás és a 2009 júliusában iktatott korábbi bejővő számlák.
Előlegbekérők esetén a teendők
Áfa változás és a bizományos illetve a szállítóra átadott készlet.
Áfa változás - termék árazás 2009.július 1.-én.

-----------------------
Ismételten felhívom a figyelmet, hogy az itt felvetett problémák csak figyelem felhívásra elégségesek, azt minden esetben ha minket is érint egyeztessük le a cég könyvelőjével, mert csak az számít amit szerinte le lehet könyvelni.

2 komment

Címkék: sztornó helyesbítés 2009 számlázó program július 1 áfa változás stronó jóváírás


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr491166765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

engG_ 2009.07.27. 15:31:15

A 2009.07.01 áfakulcs változás előtt hibás nettó egységárral lett kiállítva egy vevőszámla. A vevő kérte a hibás nettó egységár javítását helyesbítő számlán. A kérdés az, hogy a helyesbítő számlán a helyesbített tételsorban (ami mínusz előjelű) milyen áfakulccsot kell szerepeltetni? 1. az eredeti 20%-ot, 2. az aktuális 25%-ot. Az ÁFA törvény 55.§ és 84.§ szerint a helyesbítő számla teljesítés dátuma ilyen esetben a helyesbítő számla kiállítás dátuma, és az akkor érvényes áfakulcsokat kell alkalmazni. További kérdés, hogy milyen a helyesbítő tételsor áfakulcsa? 20% v 25%?

szamlazoprogram · http://www.precizss.hu 2009.07.27. 16:37:04

@engG_: Mint az a blogból is látszik nem adó szakértő vagyok így erre a kérdésre nem válaszolhatók, én csak a technikai kivitelezésben adok tanácsot.

De az alapelv az az hogy a helyesbítendő tétel természetesen nem térhet el az eredetitől (eltekintve hogy mínusz mennyiséget adok, tehát a hibás tételt megszűntté tettem, majd felviszem a jó tételt és itt a bökkenő hogy az eredeti teljesítés dátumát csak 15 napig és ráadásul az előző havi áfa bevallás előtt átadva tudtam volna számlával korrigálni.
Ilyenkor jó hogy nem csak számlát de Számlát Módosító Bizonylatot (SZMB) is lehet javításra használni, hiszen ebben az esetben egyértelműbb a helyzet mert ez csak melléklete az eredeti számlának és a független sorszáma miatt tágabb határok között használható. Bár bevallásban akkor is csak a kézhezvétel dátuma vehető figyelembe.
A lényeg hogy az SZMB a teljesítési dátumot nem módosítja, ha az nem volt hibás, így elvben a javítás az eredeti teljesítési dátum áfája szerint is történhet.
Még egyszer mondom ez csak elv és nem vagyok adó szakértő sem, mindenképpen a könyvelőjével egyeztessen.
süti beállítások módosítása