HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2009.06.18. 08:18 szamlazoprogram

2009 július 1.-ei áfa változás és a végszámla korábbi előleggel vagy rész teljesítéssel.

06.16.-án megjelent egy APEH tájékoztató mind a nettó mind a bruttó módú megállapodásokra példával

http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos/afamod_090616.html

Nem feladatom minősíteni, de kifejezetten érdekesnek tartom a végszámla kiállításának módját.

  A számviteli előírásoknak és APEH(PM) állásfoglalásoknak megfelelően a számlának a valós értékesítési árat kell(ene) tükröznie, leegyszerűsítve: nettó+áfa / tétel / termék-szolgáltatás
  Bár egy termék általában nem a pénzügyi elszámolásoknak megfelelően feldarabolva kerül átadásra azaz egy fizikai teljesítés köthető hozzá, tehát elvben a végszámlában egy tiszta és egyértelmű egységárat (nettó) és adó-t kellene feltüntetni, ez a példa azonban megbontja a végszámlában szereplő tételt két részre, a július 1.-előtti elszámolt (előleg-ek) és az utána fizetett előleg/rész/vég teljesítés részre.

Tehát mivel 2008.01.01-től az előlegszámlának tételesen tartalmaznia kell minden tételt és az arra elszámolt előleget egységárként így a végszámla egyetlen termék esetében is úgy néz ki, hogy

mínusz az előleg tétel sor (akkori áfával)
plusz az előleg tétel sor akkori áfával mint a tényleges értékesítési egységár egyik része és plusz a fennmaradó összeg a július 1 utáni áfával. Mivel a számlának áfa bontásban tartalmaznia kell az összesítőt áfa kategória bontásban így nem szabad játszani egy számított fiktív adó tartalom feltüntetésével.

Természetesen több részlet fizetés esetén külön kell felhozni a 20%-os előlegeket (tételenként előleg számla hivatkozással), majd pluszban javasolt összesítve, de lehet külön is ugyan ezek mint a végszámla részeként a termék tényleges értékesítési árának részei. Amennyiben 2009.07.01 után is több előleg részlet volt azokat ugyan így lehet minuszolni mint előleg tételesen és plusz mint a végszámlatétel része (a plusz részt javasolt összevonni a 25%-osokat is), amennyiben az így számított nettó összesen előleg és a tényleges értékesítési nettó ár között van még hátralék akkor az hozzá adható a 25%-os részhez de akár utolsó részletként külön is felvihető. A lényeg hogy a számla fizetendő része csak ez az utolsó rész immár 25%-os áfávval számolva kell legyen.

Áttekinthetőbb a számla ha mód van rá egy végszámla egy termék/ szolgáltatás.

folyt köv

Szólj hozzá!

Címkék: áfa 25% végszámla 15% előlegszámla áfa változás áfa váltás 2009.07.01


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr181194781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása