HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2010.03.29. 01:01 szamlazoprogram

Gépi számla előállítás változása 2010.04.01-től.

  Mint ismeretes 2010.04.01-től változik a számítógéppel kiállított számlákra vonatkozó törvényi előírás, mivel ez a kifejezetten a számlázó programot gyártókra vonatkozik és nem a számlát kitöltőkre így gyakorlatilag mindenkit érint.

  Kivételesen csoda történt, bár a törvénynek technológiai okokra hivatkozásának önmagában semmi értelme (ugyan azt kell tennie a programnak mint eddig, csak másként), de legalább a szoftvergyártók kaptak négy hónapot hogy elkészítsék, ellenőrizzék, legyártsák az új számlázó program modult és elkészítsék a szükséges dokumentációt hozzá.

Ami változik:
Eddig 1.példány, 2. példány stb. feltüntetése volt a kötelező (persze a köznévi nevén "EREDETI" feliratot sokan be tették a programba (mi is), de ez mivel a törvény nem ezt követelte meg a mi programunkban például opcionális volt, hogy ha a programot használó csak és szigorúan a törvényeknek akart megfelelni, akkor akár ki is kapcsolhatta.)
Mától kezdve azonban fordult a kocka (bocsánat a kockákat ne bántsuk), na jó a törvény alkotó logikája és mától nem a példányszámozás az előírás - bár javasolt megtartani, mert a revizorok agya esetleg lassabban áll át és ne feledjük az első negyedévben még ez volt érvényben 2010-ben is (hiteles számla másolat nyomtatás), hanem az első példányra "EREDETI" feliratot kell tenni és csak egyszer lehet a nyomtatást elindítani. Minden más példány "MÁSOLAT" kell legyen és nem kell sorszámozni (de lehet).

A mi programjainkat használok nyomat tekintetében ennek azonnal meg tudnak felelni, de a programot az eddigi megengedő funkció mától kötelező jellege miatt frissíteni kell a licenclappal és a nyomtatott leírással együtt.

Új licenclap amely a program e törvény szerinti változásinak is megfelelő hivatkozást tartalmaz, valamint a program kezelését leíró és ide vonatkozó változásokat is bemutató leírást tartalmaz.

Ne feledjük, ezeket el kell rakni legalább* az adott adó év vizsgálatára jogosult időszak végéig. 

Csak megjegyzendő, hogy a szoftverek licence alapján esetleg továbbértékesíthető (általában a szoftver használati jog nem tovább értékesíthető, ha már használatba vették a szoftvert, kivéve ha bontatlan csomagban lévő szoftverről van szó) számlamodult tartalmazó szoftvert soha nem lehet átruházni, mert az eladónak is rendelkeznie kell a napi használatra alkalmas futó példánnyal (adó ellenőrzéshez) és a jognyilatkozatot tartalmazó licenclappal, valamint a nyomtatott leírással. Ide nem értve a cég jogutóddal való átalakulását, mert ha például RT.-vé alakul egy KFT. és megörökli annak minden ingó és ingatlan vagyonát, akkor a szoftver is "öröklődik". Ilyenkor adott esetben a szoftver gyártótól kell igényelni az új névre szóló regisztrációt, ha az a programban (mint általában) nem átírható. (a mi programunkban minden cég adat átírható, kivéve az adószám, tehát csak az utóbbi esetben, ha a nyolc számjegyben van változás akkor kell hozzánk fordulni) A cég adatok változásáról azonban tájékoztatni kell a gyártót, mert neki nyilvántartási kötelezettsége van és egy esetleges harmadik feles (a program által kiállított számlát befogadó fél) ellenőrzés során igazolást csak az ismert adatokról tud kiadni az APEH, NNYI vagy VPOP felé.

 

 

 

 

* Azért legalább mert az irattározási előírások ennél hosszabb időt is előírnak, bár adó ügyi okokból ezt később már nem kérhetik számon.

1 komment

Címkék: változás jognyilatkozat eredeti számlázás 2010 licenclap


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr981691870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása