HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2008.08.31. 09:22 szamlazoprogram

TEÁOR'08 - ne kapkodjuk el a cégbejegyzés változtatását.

 Mint az a sajtóban megjelent a kormányzat terveiben az szerepel, hogy a cégkivonat a jövőben ne tartalmazza - kötelező elemként - a tevékenységi kört.
  Mivel a korábbi már bejegyzett tevékenységi kör kódok megváltoztak (lásd itt a blogon is volt már róla szó) így azt évvégéig (törvény szerint már az első félévben) meg kell változtatni.
Mivel a törvényi változtatások csak az öszi törvénykezési időszakban konkretizálódnak, így nem lehet tudni, hogy egyszerűen eltörlik visszamenőleg minden cég adatlapjáról, ekkor nincs semmi teendő, vagy csak a jövőben ne kelljen megadni.
Ha nem eltörlik akkor a korábbi hibás kódokat mégiscsak át kell vezetnie minden cégnek az újra vagy törlését kérni, akinek automatikusan azt nem tudták konvertálni (lásd korábbi bejegyzésünk) korábban (év elején). Lásd az ingyenes céginformációs rendszer.
A számlázó programokat és egyéb ügyviteli szoftvereket ez közvetlen módon nem érinti, viszont ne feledkezünk meg arról, hogy amikor a bevezették a cégkivonatban elég csak a  főtevékenység elvet, evvel egy időben szép csöndben az APEH bevezette a kötelező és online azonnali tevékenységi kör bejelentést. Azaz a tervezett könnyítés ellenére továbbra is (sőt még inkább) oda kell majd figyelni milyen tevékenységet számláz a cég és az belefér-e valamely, az APEH-hez lejelentett tevékenységi körbe.

Néhány a témához kapcsolódó link:

http://www.teaorszamok.hu/ - tevékenységi körök keresése tartalom alapján
http://www.teaor.eu/ - átfordítás
Hivatalos formában a www.magyarorszag.hu-n keresztül is elérhető.
A világgazdaság 2008 júniusi cikke (halasztás előtti állapot).
A témába az origon megjelent cikk (MTI alapján), ahol egyéb változtatási kötelezettségekről is szó van, érdemes elolvasni.

és az fn.hu cikke ( Eltörlik a TEÁOR számokat cimmel) a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) csütörtöki (2008.08.28) alakuló üléséről, ahol a fenti javaslat elhangzott.

Szólj hozzá!

Címkék: számlázó program tevékenységi kör teáor ingyenes céginformációs rendszer ügyviteli szoftver


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr39641903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása