HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2011.05.25. 20:29 szamlazoprogram

Norvég számla, nem csak utazási irodáknak.

   Nem gondoltam volna hogy nálunk még a norvég nyelv is teritékre kerülhet. Egy utazási iroda kérésére speciálisan a magyar törvényeknek megfelelő számla formátummal, de norvég magyar rovatozással kellett egy új nyomtatványt létrehoznunk. 
   Az utas persze azt szeretné látni, hogy mit vesz és mennyiért (bruttó egységárral), kevésbé azt amit az adótörvények előírnak, faramuci el nem számolható adótartamú és az utazási iroda "hasznát" pontosabban az utazásszervezői tevékenység díját (nettó áfa bontásban) kell feltüntetni a száviteli előírásoknak megfelelően áfaösszesítőben és végösszesennel is. Sikerült a két feladatatot összehangolni, kiegészítve az eddigi nettó+áfa összesenes rendszert a fenti két tételsor bruttó plusz nettó plusz áfás összesennel is. Mindezt persze norvég / magyar rovatozás mellett.
A fejlesztés során megnéztünk több utazási iroda számláját és bizony sokan megfeledkeznek arról, hogy a különös előírásokon kivül minden más a számítógéppel kiállítótt számlára vonatkozó előírás is érvényes, azaz számos számvitelileg is hibás bizonylat készül ma, mert a fenti probléma elég nehezen kezelhető.

  Ha már ezt a speciális változatot elkészítettük, akkor egy füst alatt elkészült a hagyományos kereskedelmi és szolgáltató változat is. Természetesen mindegyik tudja a Ft belföldi, a deviza belföldi és deviza külföldi előírásoknak megfelelő adatkezelést is.

  A formátumok megnézhetőek a http://www.precizss.hu/norveg_szamla oldalon.
Mindazon által ez csak a formátum, a számla kitöltése a norvégul tudó alkalmazottakon is múlik.
 Nem tudom Magyarországon mennyire van igény ilyen extra nyelvezetű számlákra, de ezzel megadják a tiszteletet a fizető ügyfélnek, még akkor is amikor esetleg feltételezhető az angol nyelv tudása felé.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr42932545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása