HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2011.01.02. 02:42 szamlazoprogram

Megszűnt az APEH

de ne örüljön aki rosszalkodni akar, vagy csak a túlzott adminisztráció csökkenését várja, itt van helyette a

NAV, azaz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

  A név változás a hatóságnak sem megy simán és azonnal, így az se gond ha valaki még a régi megnevezéseket használja. A http://www.apeh.hu-n is lehet látni ezt, azoknak  az oldalaknak a múlt miatt még praktikusan 5 évig létezniük kellene. Az új oldal vélhetően a http://www.nav.gov.hu/ lesz (itt most fejlesztés alatt felirat látható 01.02-án is) már csak azért is mert a jelenleg amúgy használaton kívüli nav.hu egy magánszemély tulajdonában van immár 3 éve, aki most kihasználva a változás hozta érdeklődés forgalmát némi telhetetlenséggel szabálytalan hirdetésekkel rakta tele.

A név átvezetése ügyviteli rendszerünkben.

  A legtöbb szoftver törzs adat nyilvántartáson alapul, így elég a partner listában átírni vagy új partnerként felvenni (kinek milyen a rendszere), így a mi számla készítő programjainkban is elég a partner törzsadatban egy helyen módosítani a paramétereket és attól kezdve minden új bizonylat kapcsán már az új név fog megjelenni. Az évváltásnak köszönhetően ezt csak a 2011-ben kell és így ha bármi kell még 2010-re vonatkozóan az még a régi (APEH) megnevezést fogja használni.

 Lehet minden rendszeren átvezetni a banki utalási sablonoktól, a kérvényeken át a bevallásokig mindenen.

Szoftver licenc számlázó programokhoz.

  A számlázó modult is tartalmazó ügyviteli rendszerekhez kötelező a gyártó által a vevő nevére kiállított, a törvényes működést igazoló licencet kiadni. Nos ha ez hivatkozik a törvényi mellett az APEH állásfoglalásokra is akkor lehet a szoftver licence lapot beszerezni 2011-re. Ezt az éves díjat szedő szoftver cégektől amúgy is automatikusan a számlával együtt meg kell hogy kapják, de a mi ügyfeleinknek nincs kötelező havi vagy éves díjfizetési kötelezettsége, így nálunk azoknak akik nem élnek a  most felajánlott bővítési lehetőséggel (280e Ft-nyi szoftvert  10e+áfáért megvehetik januárban, de új vevőink is tized áron juthatnak a teljes akciós számlakészítő programcsomaghoz), jelentkezniük kell lévén nincs közvetlen kapcsolat az évek óta jól működő és ezért hozzánk egyébként nem forduló ügyfeleinkkel (ezért csak becsülni tudjuk hogy az elmult évek csődhulláma után a kb 5000 vevőnkből jelenleg 4100 lehet aktiv még)

  Érdekes mellékzöngéje hogy a számlázó programokhoz a felhasználónak rendelkeznie kell a gyártó által biztosított leírással, amit a NAV-os, a rendőrségi vagy NNYI adóellenőrzése során be kell tudni  mutatni, így az ebben lévő szöveg hivatkozások miatt is szükség lehet cserére, lévén hogy a korábban APEH állás foglalásoknak való megfelelősségi nyilatkozatok abban is benne kell legyenek, ezeket is előbb útóbb cserélni kell.

 

2 komment

Címkék: apeh program adó számlázó nav nemzeti adó és vámhivatal


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr472553457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elstron 2011.02.21. 12:53:45

Nagy bajban lehettek, ha már ennyire bagóért kell árulni a terméket...

szamlazoprogram · http://www.precizss.hu 2011.02.21. 15:38:24

@Elstron:
Szerencsére nem, növekedett az előző évi forgalmunk, azonban rossz piacra dolgozunk (kifejezetten és csak kisvállalkozásoknak szállítunk - bár multik is vettek tőlünk), ahol az árérzékenység drasztikusan megnőtt. Sajnos más szoftver cégek, más üzlet politikája miatt ( 6 ingyenes termék van már a piacon) a kicsiket érintő gazdasági válság végéig kénytelenek leszünk különböző akciókat hirdetni, hogy a növekedést fenntartsuk.
süti beállítások módosítása