HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2009.09.28. 05:31 szamlazoprogram

Számlázó program ingyen.

Számlázó program ingyen? Valóban van? Egyfelől van, de valójában nincs. Ezt mindenki tudja, de bízik magában, hogy nem sétál bele a csapdákba, őt nem fogják érinteni a kockázatok és most spórolt pár ezer Ft-ot. Elhiszik, hogy csak azért ingyenes mert a cégnek ez reklám okokból megéri,

Mit is adnak ma ingyen? Azt szokták mondani semmit.
Ezért az ingyenes program hirdetésekben ma már meg kell nyugtatni a vevőket, hogy nincsenek járulékos költség címén lehúzások.
De valóban ugyan olyan vevők az ingyenes programot használók mint a többiek, vagy csak balekok, a marketing, a szélhámosság, a részletek, vagy az ismeretek hiányának áldozatai?

Röviden miért nem adja mindenki "ingyen" a legegyszerűbb FtSZÁMLA programot :
(valójában ingyen adja sok cég, mert gyakorlatilag csak az önköltségi árat fizeti meg a vevő a 10eFt alatti fizikailag leszállított termékek esetében)
- minden vevőnek ma még rendelkeznie kell a gyártó által aláírt, a vevő nevére szóló licenclappal, ami nyilatkozik arról hogy a vásárláskori törvényi előírásoknak a program megfelel (a programra előírt kötelező funkciók, illetve a kezelőnek módja van kitölteni minden előírt adatot) - ennek ma csak a fizikailag aláírt hiteles papír felel meg, amit el is kell juttatni a vevőhöz.
- minden számlázó program használatnak előírt kötelező tartalmi eleme a nyomtatott dokumentáció megléte, revizornak bemutathatósága
- revíziónál kérhetik a vásárlási számla (vagy másolatának) bemutatását
- a vevők ha gondjuk van joggal várják el a vevőszolgálat segítségét (ez a mi cégünk esetében az interneten és telefonon már 20 éve ingyenes)
- évekkel később is kell igazolást kiállítania a gyártónak, a licenclapot pótolnia stb., ha revíziókor jut eszébe a vevőnek hogy nem találja a fenti dokumentumokat
- a használónak archiválási kötelezettsége van mind az adatokra mind a programra vonatkoztatva (bemutatási kötelezettséggel, ha azt a revizor igényli), ez elsőssorban a web alapú számlázásnál érdekes, mert mi van ha eltűnik a szolgáltató
- a gyártót keresi meg az APEH, NNI vagy a VPOP, ha valamely számláját befogadó céget vizsgálja (erről a plusz költségről számos új szoftver cég megfeledkezik, illetve eleve bekalkulálja hogy pár évente új szoftver cég név alatt jelenik meg, így ilyen költsége nem lesz - ezzel mind a számla kiállítót mind a befogadót is cserben hagyva) - ráadásul 8 éves irattározási kötelezettséggel
- tudnia kell naprakészen az összes funkciót amit ma számlázáskor minimum tudnia kell (formai követelmények, számlát módosító bizonylat stb.)
- a további fejlesztések, jogszabály követés garanciája és főleg annak ára
- a bővíthetőség ára, ha a jelenlegi funkciók nem elégségesek
- adatsérülés esetén a segítség (helyre állítás) - főleg ha már a mentett állományban is hibás adatok vannak mibe kerül
- számítógép csere, lopás stb. esetén az áthelyezés, újra telepítés mentés visszatöltéshez a segítség igényel-e szakembert, jár-e költséggel, vagy úgy van felépítve hogy akár némi ingyenes vevőszolgálati segítséggel bárki elvégezheti.

Hogy mi miért tudjuk valójában majdnem ingyen (önköltségi áron) adni a programot?
- mert az elmúlt évtizedben a fejlesztésére költött Ft milliók már kifutottak
- mert négy éven belül megszűnik ez a termék (euró bevezetése)
- mert bízunk benne, hogy négy év alatt megszokják, megszeretik és euróra váltáskor - bár szabadon bármilyen akkor számukra vonzó programra válthatnak mivel ennek a befektetési ára már a vásárlás pillanatában visszajött - is minket választanak, hiszen az akkori ár töredékért juthatnak az új jogszabályoknak megfelelő devizás bővítéshez, mert addig is ingyenes a vevőszolgálat stb.

Végezetül gondolják végig megéri-e, egy ma minimum 3 mFt/fő kisvállalkozói árbevétel mellett (számlázott összeg) kockáztatni a több százezres büntetést? Még így is lehet a számla rossz tartalommal kitöltése miatt gondunk, ez éppen elég, nem hogy a biztos háttér hiányában utólag kellemetlen helyzetbe kerüljünk.

Itt is igaz, hogy semmi sincs ingyen, a számlázó program ráadásul a napi munkaeszközünk, aminek a rendelkezésre állási mutatói nagyon fontosak.

Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes számlázó program


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr861412021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása