HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2008.08.03. 20:51 szamlazoprogram

Fémfelvásárlás - vételi jegy - fordított adózás - jelentési kötelezettség.

  Egyik ügyfelünknél, ahol a számla modul mellett a raktárkészletre vétel a vételi jegy programunk által is történik a helyszíni ellenőrzés során kérték az elmúlt időszakban oda alumínium öntvényt eladók listáját. Mivel ez a "probléma" ebben a félévben, az évvégéig várható jogszabályváltozásokig valószinű minden napos macera lesz (megint a legális vállalkozások lesznek a célcsoport, ott ahol nem készül bizonylat - illegális fémfeldolgozók - ilyen probléma nincs), így érdemes erről itt is beszélni.
  Mivel a program tárolja mind a termék mind az eladó adatait, így ez az információ több analitikában is elérhető. A készletváltozási napló is leszűrhető időrendben (akár óra/perc potossággal is ha valaki ennyire részletesen vezeti a vételi jegyet - alapból ez automatikusan megtörténik, ahol utcáról bejővőtől vásárolnak és azonnal kiállítják a bizonylatot. Ugyan így készíthető analitika a vételi jegyek tételei alapján is. A legjobb erre célra az árukarton. Azon van olyan nyomtatási kép ami a partner nevét is tartalmazza.
  Mindhárom analitikánál leszűrhető a lista a teljesítési időszak szerint (bármely időponttól, bármely időpontig), a vásárolt anyag szerint (termék kódja) és akár egy adott eladó szerint is (rendszeres beszállítók esetében, például gyártó cégek hulladéka stb)
  A fenti kérésnek azonban a vételijegy analitika felel meg (adószám/személyigazolvány azonosítás), amennyiben a magánszemélyek ellenőrzése a cél. Ezen a listán az adószám/ személyi igazolványszám is látható.
  De a kérés célja lehet a fordított adózás alapú áfa ellenőrzés is. Ne feledjük, fémhulladék nem csak felvásárlással, hanem céges eladók esetében számlával is kerülhet a telepre (bejövő számla iktatása). Ebben az esetben a bejövő számla is kelleni fog, ahol értelemszerűen ellenőrizni fogják, hogy mind az eladó mind a vevő adószáma helyesen (lásd később majd a csoportos adószám vagy uniós adószám kezelését is) feltüntetésre kerül, valamint az adó elszámolás módja (vevő általi) is jelölve van-e rajta.
 A vételi jegy demó program kipróbálható: www.precizss.hu/demok/vj8/index.htm
 A fenti leírás a vételijegy és készlet modulok együttes használatával érhetőek el, ennek is van egy demója kiegészítve a házipénztár modullal.
 Integrált vételi jegy demó program kipróbálható:www.precizss.hu/demok/vj_k_p/
 Utóbbi a demóban még nem látható (2008.08.04), de az árukartonnak van egy "APEH listá"-ja is, ez egy kibővített készletváltozási lista, ahol minden partner teljes neve, valamint címe és adószáma (személyi igazolványszáma) is látható.

 

Szólj hozzá!

Címkék: apeh számlázó program fémfelvásárlás vételijegy jelentési kötelezettség


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr27598945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása