HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2008.08.03. 09:14 szamlazoprogram

Számítógéppel kiállított számlára vonatkozó törvényi előírások.

A legfontosabb, ezévtől (2008.01.01) újrafogalmazott és már az első negyedévben  módosított alaptörvény az úgynevezett áfa törvény:
2007. CXXVII. törvény (a 2006/112/EK EU direktíva alapján megújítva a korábbi áfa törvényt hatályon kivül helyezve - ezzel elvben minden az alapján készült számlázó programot is, mint korábban a nyomdai számla tömböket) röviden csak Áfa tv.
valamint ennek végrehajtásáról rendelkező (az arra jogosul PM által 2007.12.29-re datált !*) 47/2007 PM rendelet mely számos régi egyedi rendelkezést cserélt le, fogalmazott újra egységes szerkezetben.

A számla kiállítását befolyásolhatja még
az Art.  - az adózás rendjéről szoló 2003. évi XCII. törvény,
az Artv. -az árak  megállípításáról szoló 1990. évi LXXXVII. törvény,
a Cstv. - a csőd törvény azaz - a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló 1991.évi.IL.törvény,
a Kbtv. - a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény,
a Ptk. - a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény,
az Szjatv. - a személyi  jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény,
valamint több szakmaspecifikus kikötést tartalmazó szakági hivatkozás (nemesfémek, vegyszerek, élelmiszerek, speciális használtcikkek, állat tartás, járművek, önkormányzatok stb)
Az ezeknek eleget tevő demó (korlátozás nélküli - kivéve saját cég adatok) díjmentesen  letölthetőek:www.precizss.hu/demok/
A demó egyszerű telepítésére (majd könnyű eltávolítására) vonatkozó leírás is az oldalon elérhető. 


* mint szoftver fejlesztő elég érdekes feladat úgy megírni a programot és december közepén leszállítani, a január 1-től azzal induló cégeknek (frissítés, betanulás idő a felhasználóknak, nem beszélve azokról akik a két ünnep között a januári előírás szerinti postázandó számlákat kénytelenek kibocsátani - folyamatos teljesítés, újság előfizetés stb)  Szerencsénknek (a program paraméterezhetősége miatt), vagy a profizmusunknak, vagy az előrelátásunknak köszönhetően (sorolja ki hova akarja) a mi programunk az áfa törvény és a korábbi PM/APEH előírások/állásfoglalások alapján lehetővé tette (némi korlátozás vagy automatizmus hiányában kézi adatbevitellel) a szabályos számla kibocsátását.
  Egyedül a december 31.-ei paragrafusra hivatkozás miatt az APEH megfelelőségi licenszlapokat kellett cserélnünk folyamatosan a később életbelépett előírás változásokkal (pld 0/5 Ft kerekítés kezelése) is frissített programmal egyidejüleg.

Szólj hozzá!

Címkék: afa torveny ar torveny szamlazas szamitogeppel


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr98598165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása