HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2009.08.03. 04:26 szamlazoprogram

Számla mint reklámhordozó.

  A törvényi és APEH, VPOP stb előírások csak azt tartalmazzák mi legyen rajta minimum a számlán. Kevés kivételtől* eltekintve azt nem korlátozza semmi, hogy egyéb kereskedelmi mennyiségek például, vagy fizetésre vonatkozó előírások stb. és ugyan így hogy milyen színű, milyen grafikájú legyen a papír az direkt módon nincs meghatározva.
  Van azért egy számviteli korlát és pedig a bizonylatoknak egyértelműnek kell lenniük és magyar nyelven a törvényi előírások által meghatározott adatokat megtévesztés nélkül olvashatóan kell feltüntetni  a revizor számára (értsd például csak idegen nyelvű számla esetén hivatalos fordítás kellhet, ha a revizor kéri). Tehát nem lehetnek a lapon nagy egybefüggő sötét takarások sem, amik felvetnék valamely adat utólagos kitakarását (javítás) - leegyszerűsítve nem lehetnek mondjuk fekete egybefüggő területek a számla adatai által elképzelhető általában téglalap alakú területen belül (ha van kerete a számlának akkor azon belül) akkor sem ha az egy logó része, de felmerül mondjuk egy korábban ott volt adat, pld. más adószám takarása.

Viszont a fentiek betartásával lehet a fejlécben vagy a felett leginkább céges logó, vagy ISO minősítést igazoló pecsét (logó). Ez az a pont ameddig a legtöbb cég eljut. Pedig ez már a marketing része.

  Miért ne lehetne rajta a cég termékeinek védjegye, logója, képe.
  A legjobb ügyfél megerősítés, ha a fő termékkörre utaló védjegyek szerepelnek mondjuk a számla alján, azaz nem domináns, de még is látható megerősítő képként rajta van a számlán, ahányszor kézbe veszik.
  Ugyan így az esetleg képviselt cégek logója is lehet márkaképviseletek, nagykerek  esetében.
  Akár vevőnként kevés termék értékesítése esetén (egy számlán kevés tétel, tehát az általában A4-es számla lapon bőven van hely) miért ne lehetne olyan számla is ahol a termék képe is látható a tétellel egy vonalban. Bizonyos termékkörökben ez egyértelmű azonosíthatóság, mert a vevőnek a kódok, nevek esetleg semmit sem mondanak. Az ügyfelek egy része az internet miatt amúgy is e felé szocializálódik. Ráadásul ahol külön raktáros a kikészítő kisebb rutinnal vagy termék ismerettel ott ezt a munkát is támogathatja az egyértelmű képi megjelenítés.
  Bár útóbbi talán kicsit elrugaszkodott kérés, de a mai számlázó programok legtöbbje képes egy vagy több kép elhelyezésére a számlán (bár ezek nem grafikus programok, így magát a képet előre meg kell szerkeszteni), legalább logó szinte mindegyiken elhelyezhető.
 

Legközelebb folyt. köv. (miért ne lehetne egy számla akár szép is, illetve biztonságos)

Boncz Tibor, 2009.08.01

* Természetesen az egyéb törvények itt is érvényesek így nem lehetnek önkényuralmi jelképek, felekezeti, erkölcsi sértő, törvénytelenségre felhívó stb. - magyarán semmi olyan amit egyébként sem szabad nyilvánosan megjeleníteni. Akkor sem ha a befogadó fél ezt nem tenné szóvá.

Szólj hozzá!

Címkék: marketing reklám számla számlázó program


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr1001280907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása