HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2008.08.27. 14:47 szamlazoprogram

Számla román előírások szerint.

Egyre több magyar cég nyit valamilyen román leányvállalatot, ahova magyar kezelő felületű, de a romániai előírásoknak megfelelő formátumú számlát nyomtató programot keresnek.

Mi konkrétan három variációt készítettünk el.
- az első egy teljesen román nyelvű kezelő felületű devizás számlázó program
- a második egy magyar kezelő felületű (lényegében a magyar változat összes analitikájával), de román nyelvű számlát nyomtat, és végül a
- a készlet program (számla kiállítás, számla iktatás, szállítólevél kiállítás, szállítólevél iktatás, raktár bevét és kivétjegy valamint raktárközi bizonylat kezelése) itt csak a kinyomtatott számla román nyelvű, de minden más bizonylat és a kezelő felület magyar nyelvű. Az elszámoló deviza a román lej, de a bizonylatok bármilyen más devizában kiállíthatóak.

Jellemző, hogy ilyenkor üt vissza a több évtizedes fejlesztési mult, mert a listák nagyobb része ami korábban született, bizony nem univerzális, hanem "be van huzalozva" a Ft jelzés.

A sok romániai és szlovák cégindítás miatt, azt hittük, hogy nagyobb szükség lesz az ilyen jellegű programokra, de a helyi szoftverfejlesztők gyorsan beérték a magyarokat és már számos helyi program kapható ott is kisvállalkozásoknak.A magyar fejlesztők hátránya még a távolság (nem napi gyakorlat és a jogszabályok változásáról csak a vevőktől értesülünk) és az is hogy általában nincs a környező országok (szakmai) nyelvén jól beszélő munkatárs, így mind a fejlesztés mind később a vevőszolgálat behatárolja a potenciális ügyefeleket. Persze lehetne helyi együttműködő partnert találni, de tudjuk a saját tapasztalatainkból, hogy bizony a külföldi rendszerekben amelyeket Magyarországra hoztak és honosítottak, amikor a jogszabály változik bizony sokszor nehéz és drága kiverni a szállítóbol, hogy január 1-től már az új rendszer működjön hibátlanul, magyarul.

 Fontos megjegyezni, hogy minden deviza kezelésre is alkalmas számla modulunk tud román/magyar nyelvű számlát nyomtatni, ezek azonban a magyar előírások szerint készültek, így a romániai adószámmal, helyi adóalanyként nem használhatóak. Ugyan akkor magyar adóalany romániai export esetében minden további nélkül használhatja, illetve fordítva is igaz román piacra szánt programot magyar adóalany nem használhat a hazai előírások betartása nélkül.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szoftver számlázó számlázó program román számla


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr83636108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása