HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2009.06.04. 04:41 szamlazoprogram

Szoftver megfelelősségi nyilatkozat (licenc) számlázó programok esetében.

  Máskor egy hónap alatt nincs annyi hiánypótlás kérés (elhagyott igazolások), az APEH vizsgálatok során kért szoftver licencre (jogszabályi megfelelőségre vonatkozó nyilatkozatra) mint most egy nap alatt. Négyezer ügyfél mellett nekünk folyamatosan kell a nyilvántartásunk alapján a vásárláskori törvényi előírásoknak megfelelésről "okiratot" kiállítani, de most vagy véletlenül jött össze ennyi vagy tömeges "ügyviteli" ellenőrzés zajlik.

Szoftver törvényi megfelelőségi nyilatkozat - azaz névre szóló licenclap.

  A törvény szerint a szoftver gyártójának nyilatkoznia kell róla, hogy a vevőnek átadott szoftver alkalmas a törvényi előírásoknak megfelelő számla bizonylat kiállítására, azaz megfelel a vonatkozó törvényi előírásoknak. Mivel a revizorok jó magyar szokás szerint nem egy egységes és nyilvános elvárás szerint dolgoznak, így mi a törvényben előírt a vevő nevére kiállított mint gyártó által aláírt  licenclapon kívül biztosítunk egy jogszabályi (törvények és PM rendelet, állásfoglalások) gyűjteményt is, annak ellenére hogy ezek nagy része a számlát kitöltő személyre vonatkoznak és csak kis része a számlázó programokra.

Meddig kell megőriznem?

  A mindenkori irattározási ideig, de minimum a cég adóügyi eljárásban való vizsgálhatóságáig. Ezen idő alatt, ha szó szerint vesszük, akkor be kell tudni mutatni a mentések alapján a program működését a program kezelésére képes adóellenőrnek.

Ha megszűnik a cégem, a programot tovább adhatom?

  Röviden nem, ha már használatba vettem*. Egyfelől a szoftver licenc névre szóló, másfelől az előzőekben ismertetett megőrzési kötelezettség alapján sem tovább adható.
Erre a hozzáadott licenc alapján ha jogom van sokszorosítani igen a válasz, de ritka azon cégek száma aki a teljes fejlesztési költséget fedezte és ezen jogokkal is rendelkezik, azaz legtöbbször csak az adott cégre vonatkozó használati engedélyt veszik meg és a több milliós fejlesztési költséget (szoftver teljes jogú tulajdonlása) nem szokták kifizetni.

Mit kér az APEH revizor?

  Alapvetően a gyártó által kiállított névre szóló licenclapot. De a törvény előírja és így ezt is kérhetik, bár nem szokták a program kezelését bemutató nyomtatott leírást, amelyből kiderül hogy eleget tesz a programokra vonatkozó előírásoknak. Itt most csak röviden leegyszerűsítve ezek a kihagyás mentes, a kezelő által nem módosítható bizonylati sorszám, a kötelező nyomtatott példányszám feltüntetés - ez nem egyenlő az eredeti szöveggel !!! - az előírt adatok feltüntetésére szolgáló szabadon kitölthető rovatok megléte. A vásárlás, vagy utolsó frissítést igazoló számla másolatát, vagy adott esetben az adott évre vonatkozó bérleti szerződést. Csak hallomásból tudjuk, hogy előfordult már a program használhatóságának könyvviteli ellenőrzése is (azaz nem árt dokumentálni az eszközök között és a futtatásához szükséges számítógépes környezet meglétét is)

  Mi már 20 éve adjuk a számlázó programjaink mellé a törvényi előírásoknak megfelelésről is nyilatkozó szoftver licenclapot, így ügyfeleinknek ez általában nem okoz gondot és persze aki elhagyta annak pótoljuk is.

  Nem árt ellenőrizni a szoftver beszállítóját, főleg ha egyedileg írt programot használ
valaki hogy ezek a papírok rendben legyenek mert egy esetleg eltűnő fejlesztő cég és elhagyott igazolás kellemetlen helyzetet teremthet.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Például boltban megvásárolt árú ami nem lett névreszolóan regisztrálva és nem kelrült használatra mint minden árú tovább értékesíthető. De a szoftver cég igazolást csak arról és csak annak a cégnek fog kiadni aki használatba vette.

Szólj hozzá!

Címkék: apeh licensz számlázó program megfelelőségi nyilatkozat szoftver licence


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr31160920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása