HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2008.08.05. 13:01 szamlazoprogram

Számla küldése e-mailben.

  Egyre többen kérdezik, hogyan tudnák a vevőiknek azonnal emailben elküldeni a számlát.   Figyelem ! Ez a fogalom nem egyezik az elektronikus számlázással (EDI és az elektronikus aláírás fogalomkörrel kibővített elektronikus számlázással). Itt kifejezetten a számlázó programok által előállított, nyomtatott számlák emailben való elküldésének lehetőségével foglalkozunk.
  A rövid válasz az az, hogy jogi értelemben az emailben küldött nem számít számlának.* Tehát nem sporolható meg a számla postai elküldése a vevőnek (elvileg beleértve annak érkezési, elszámolhatósági időpontját is a könyvelés miatt bizonyos esetekben) Technikailag a számlázó programok általában ezért nem tartalmaznak ilyen funkció felkínálását.

Ide kapcsolódó kérdés:

Nyomtathatom-e PDF-be a számlát?

Jogi értelemben elvileg az eredtit nem. De természetesen miután minden kinyomtatott számla (magán okirat) beszkennelhető, lemásolható stb, így valójában a pdf-ből kinyomtatott Eredeti (1.) példány-ról sem derül(hetne) ki, hogy az nem a számlázó programból készült. Tehát jogi okokból a számlázó programok nem teszik lehetővé közvetlen pdf nyomtatást, de ha a gépen van telepítve egy pdf nyomtató és azt jelölöm ki a számla nyomtatásra, akkor nem egy fizikai nyomtatóra, hanem egy PDF fájlba fog menni a számla és azt nyomtatom ki (mert például a kiállítás helyén nincs is fizikailag nyomtató). Ez természetesen akkor haszálható csak, ha a PDFnyomatató - mondjuk reklám okokból - nem látja el kommenttel a létrejövő nyomatot és a betűket (fontok) is tárolja praktikusan, nehogy máshol nyomtatva másként nézzen ki, mint a mi a gépünkön.
  Ezzel a törvényt alapvetően mégsem sértettem meg hiszen a számlázó programból ahogy a törvény előírja újra eredeti (1.) példányt már nem lehet nyomtatni, mivel a PDF-be nyomtatáskor a program a nyomtatás elindításakor - függetlenül annak célja és sikerességét tekintve - bejegyzi az adatbázisba a lezárás tényét a törvényi előírásoknak megfelelően. Arra azért nagyon figyeljünk oda, hogy csak egy EREDETI-t írjunk alá és pecsételjünk le (utóbbi szükségessége vitatható, de nem érdemes elhagyni) Akkor se írjuk mégegyszer alá, ha a vevő azt állítja elhagyta, kutya ette meg, stb.
Ha kiszeretné próbálni pdf-ben, akkor töltse le a számlázás demót (www.precizss.hu ) valamint egy pdf író nyomtató drivert, ilyen lehet például a
http://www.cutepdf.com/Products/CutePDF/writer.asp (ez win98-tól a vistáig használható) és ha mindkettőt feltelepítette, a számlázás főmenüben (ikonsoron) is állítsa át a nyomtatót az ott megjelent új nyomtatóra aminek a neve: CutePDF writer
Utána a számlázás gombbal álljon rá egy megírt számlára és a bizonylat nevű nyomtató gombbal kérjen egy számla nyomtatást. A feljövő beállító ablakban javasolt egy példányra visszavenni (csak az eredetit, vagy már nyomtatott számla esetében egy másolatot nyomjon ki a pdf-be). Az igen gombra feljön a könyvtár választás, itt lehet kiválasztani, hogy hova és milyen néven jöjn létre a számla. Javasolt a számla azonosítóját, vagy dátumát is a névben megadni.

* APEH indoklás :

Az indoklás eredeti szövege, az APEH weblapján (megjelent 2006.12.29):
[ www.apeh.hu/print/adoinfo/afa/szgep_szla_emailen.html ]

Egyre gyakoribb azon adózói gyakorlat, amely szerint az egyébként számítógéppel előállított számlát kizárólag elektronikus úton küldik meg a vevő felé.
Ugyanakkor a számítógéppel kiállított számla papír alapú előállításától eltekinteni semmilyen esetben nem lehet.
 
A számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1. §-a alapján számlát papíralapon és elektronikus úton lehet kibocsátani.
  A papíralapú számlát nyomtatványt értékesítőtől vásárolt számlatömbben szereplő bizonylat kézzel vagy nyomdai úton történő kitöltésével, vagy egyébként – a Rendelet arra vonatkozó szabályai szerint – számítógéppel lehet kiállítani.
  A Rendelet 1. § (6) bekezdés b) pontja úgy rendelkezik, hogy számítógéppel előállított számla az, amelynek szigorú számadás alá vonása megvalósul oly módon, hogy a program – beleértve az alaki hibás, vagy tartalmilag rontott, illetve megsemmisült vagy elveszett számla esetét is – kihagyás és ismétlés nélkül biztosítja a sorszámozást, és a másolatok alapján a hiánytalan elszámolás biztosított. Ez utóbbi feltétel teljesüléséhez a számla összes példányának egymás utáni nyomtatással történő előállítása esetében a gépi programnak biztosítania kell a példányok sorszámozását, több példányos összeszerelt, előnyomás nélküli számla esetén pedig fel kell tüntetnie azt, hogy a számla hány példányban készült.
  A Rendeletnek a számítógéppel előállított számlára vonatkozó – idézett – szabályozásából következik, hogy a számítógéppel előállított számlának minden példányát papír alapon ki kell nyomtatni.
  Ezen túlmenően a papír alapon előállított számlának elemi és fogalmi feltétele, hogy a fizikai valóságban, papír alapon realizálódjék.
  Mindezek alapján jelenleg nincsen jogszabályi lehetőség arra, hogy a számítógéppel előállított számla a vevő részére pusztán elektronikus formában kerüljön továbbításra, azt a vevő felé papír alapú formában kell eljuttatni.
  A fentiekből következik, hogy a számítógéppel előállított, de nem a vonatkozó jogszabályi feltételek szerint nyomtatott, továbbított számlák adóigazgatási azonosításra nem alkalmasak, így azokra nézve adólevonási jog nem gyakorolható.
  Ettől függetlenül természetesen elektronikus úton előállított számla kibocsátására egyebekben az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések figyelembevételével lehetőség van.
(PM Forgalmi Adók, Vám és Jövedéki Főosztály 14.929/3/2006. – APEH Adójogi Főosztály 8990384454)

 

Szólj hozzá!

Címkék: számlázás számlázó program számla emailben pdf számla számla küldése emailben


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr2601689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása