HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2009.05.27. 08:04 szamlazoprogram

Áfa változás és a bizományos illetve a szállítóra átadott készlet.

A félévkor (2009 július 1) megváltozó áfa (20% helyett 18%-os és 25%-os) most hétköznapra esik. Ez önmagában nem túl nagy probléma, legfeljebb a nagyobb bruttó módon elszámolt bizományos készlettel rendelkezőknek, mert ha nem akarnak bukni a készlet érték változáson, akkor nem elég a számítógépes nyilvántartás, hanem praktikus a leltárt is elvégezni (a selejt, a lopás és adminisztrációs hibák bizományos szerződéstől függően a legtöbbször a bizományba vevőt terhelik)

  A legegyszerűbb, ha leltároznak és elszámolnak június 30 kedden, napközben. Ha a bizományos értékesítésről a számla aznapi kiállítású (email vagy fax a bizományba adónak), akkor a könyvelőknek is egyszerűbb dolguk van, hiszen mind a kiállítás mind a teljesítés még a bizományos kiszállítás és értékestés alapján is a korábbi áfával történik.
A számlázó program pedig július 1.-én már átállítható az új áfa kategóriára, nem kell oda figyelni a megszaporodott áfára.

Júniusi teljesítés júliusban számlázva.

Amennyiben utólag számlázzák a júniusi teljesítést már júliusban, akkor javasolt a cég könyvelőjével tisztázni a feltüntetendő áfát. Itt a kiállítás időpontja pld 15.-e előtt vagy  később illetve a teljesítés dátuma miatt lehet korábbi az áfa. Én nem vagyok könyvelő, mint programozó csak a technikai megvalósításban tudok segíteni, de véleményem szerint a kiállítás dátuma alapján kell az áfa százalékát figyelembe venni, ennek ellentmond, hogy ha áfa bevallási időszakon belül kapom meg a korábbi teljesítésű számlát azt még arra az időszakra kell bevallanom, azaz hiába állítom ki júliusban a júniusi értékesítést még csak a régi áfával tudom bevallani - rovat sincs az újhoz.

Bruttó módon (ráírt ár alapján) nyilvántartott készlet.

Bruttó módú nyilvántartás alapvetően nem jellemző, de néhány kiskereskedelmi egységnél a "ráírt" ár alapján van a készlet elszámolás. Ez azt jelenti hogy az áfa változás a termékkörtől függően vagy ár emelést (kivéve 18%-ba kerülök) vagy azonos bruttó eladási árak mellett nettó ár csökkentést jelent.

  Utóbbi esetben a bruttó módon elszámolt bizományos készlettel elvben semmi teendő, bár a bizományba adó haszna és ha bruttó százalékában van a bizományba vevő maradó árrésének is a nettó haszna arányosan csökken.

Végül egy apró jó tanács bizományba vevőknek. Akik bruttó módon számolnak el és a bizományba vevő az áfa változással arányosan megemeli az árat ott sem érdemes a még el nem adott készletet saját készletre átvenni, mert ha csak nem evás (áruértékesítésnél nem jellemző) akkor az értékesítési árnövekmény neki nem hozna hasznot.

Nettó eladási ár csökkenés (bruttó ár marad).

Több ponton a bruttó módról beszéltem, de hasonló hatása van ha a bizományba adó az áfa emelés egy részét átvállalja, azaz az áfa változással egy időben változnak a nettó árak is. Ekkor is érdemes végig gondolnia mind a bizományba adónak - neki az aznapi leltár emiatt fontos, mert ha júliusi eladásként adja át az árut akkor már kevesebbet keres rajta - mind a bizományba vevőnek ugyan ezen okból nyereséget hozhat a még el nem számolt eladás.

Bizományba adók, előre árazás.
A bizományba adók kénytelen előre árazni amennyiben nem csak az áfa kategória változik vagy bruttó áras elszámolásban vannak. Ez kisebb rendszereknél okoz gondot, hiszen ha nem szállítólevél alapján készül a régebbi áras számla, akkor egyszerre lesz szükség mind az új mind a régi árakra.
Természetesen a bizományba vevőnek illik megküldeni mielőbb a várható árpolitikát és egyedi árazás esetén legkésőbb hétfőn a javasolt kisker árat, hogy a keddi leltár során egyből megtörténhessen az átárazás, vagy átcimkézés.

Kapcsolódó bejegyzések:
Új áfa kategóriák beállítása (18% és 25%-os áfa) számlázó programokban.
Áfa változás és a 2009 júliusában iktatott korábbi bejővő számlák.
Előlegbekérők esetén a teendők
Áfa változás - termék árazás 2009.július 1.-én.
 

Szólj hozzá!

Címkék: készlet számlázó program áfa változás


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr51146188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása