HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2008.08.29. 11:28 szamlazoprogram

Ellopták, leégett, virus törölte, gépcsere ....adatainknak annyi?

.. és még sorolhatnánk a kezelői hibákon át, azt a rengeteg lehetőséget, amikor fontossá válik az adataink és esetenként a program mentése, vissza vagy új gépre áttöltése.

Számlázó program adatmentés.

Bár programonként (gyártónként) más más az adatmentés módja, néhány általános alapelvet érdemes szemelőt tartani.

"Egy mentés nem mentés",

tehát aki a gépén lévő adatokról csak egy másolattal rendelkezik az már valami, de sokszor nem elégséges. A javasolt eljárás, hogy - napi használat esetén - legyen minden nap egy másolat (például Hétfő, Kedd,....Péntek feliratos) így ha az utolsó mentés megsérülne, akkor még mindig rendelkezésre áll az előző. Ebből következik, hogy a szerverre, USB memóriára stb. másolva, ha a több mentés ugyan arra az eszközre készül, akkor az olyan mintha csak egy mentésünk lenne, hiszen a mentést hordózó eszköz sérülése esetén minden mentés is elvész. Például, ha tűz üt ki, (földrengés, betörés...) és a szerverrel együtt leég a helységben lévő munka gép és egyéb eszköz is.....
Ebből következik, hogy

az igazi mentés az egy fizikailag is máshol található

mentés. Például hálózaton másik telephelyre történő mentés, de a leg egyszerűbb az adott napi mentés CD / DVD lemez hazavitele. Ekkor betörés, földrengés, tűz, vírus stb. már nem árthat nekünk, az adataink szempontjából.

Program áthelyezése.

 Ez program gyártó függő. A mi számlázó programjainknál, ügyviteli szoftvereinknél ez nem gond, nem kell semmilyen szakértői segítség, mivel kisvállalkozásokra van tervezve, így a program telepítési könyvtárát átmásolva, mind a program aktuális utolsó frissített változatát, mind az adatokat átmásoltuk. Mivel a programunk bármely 32 bites vagy újabb windows verzión fut, így nincs benne semmilyen registry koszolás vagy más ami a program telepítését igényelné. Ugyan így az adatbázis kezelés is könyvtár struktúrán belül meg van oldva, így az új gépre nem kell telepíteni semmilyen (pld. SQL) adatbázis kezelőt, egy sima alap installált windowson újra telepítés nélkül elmegy. Magyarán, ha bemásolták az új gépre csak ki kell húzni egy indító ikont az asztalra és már mehet is munka (a mi programjainknál ilyenkor kötelező egy FÁJL főménű RENDEZÉS->KILÉPÉS  menüpontot futtatni, ezt javasolt a mentés előtt is, akkor gyorsabb a mentés és a betöltés)

 Ha csak adatmentés lenne, akkor az a gond lehet, hogy az esetleg internetről frissített programok esetében, a CD-ről telepített régi program nem ismeri az újabb program adatait. Ekkor be kell szerezni a program legfrisebb változatát. Tehát javasolt az aktuális év program és adatmentését is elvégezni. Könyebb gyorsabb egyszerűbb a visszaállítás.

VPOP engedélyes rendszerek.

Figyelem a fentiek ezekre nem vonatkoznak. A VPOP-s rendszerekre sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak, mint a fent leírtak. Ott minden esetben a program gyártójával is kell egyeztetni.

Soha nincs rá időm a számlázó program adatait lementeni.

Nos erről csak az a véleményem , hogy a napi nyolc órai munka (bár csak ennyi lenne) után az a pár perc csak tervezés és odafigyelés kérdése. Ha nincs mentésünk az sokkal több időnkbe, idegességbe és ezzel együtt anyagi veszteségbe fog kerülni. Ha semmi mást csak egy sima újra írható CD-t (5 db-ot a fentieknek megfelelően)  használunk, akkor a törlés és írás művelet, ha egyszer be van állítva a mentés már nem lehet gond.

  A legjobb persze, ha szerver van és be van állítva, hogy hajnalban magától végezze el a törlést és mentést, majd nyújtsa ki a nyelvét, hogy reggel a beérkező első dolgozó ki tudja cserélni (ne feledje el cserélni) a CD-t (vagy DVD-t) Ezzel a módszerrel természetesen a kisvállalkozás többi fontos adatait (szerződések, dokumentumok, levelezés) is elmenthető egy kalap alatt.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr82639180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása