HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2009.05.29. 03:51 szamlazoprogram

Partner adatkezelés 2009.június 1.-étől.

Figyelem, a magánszemélyekről tárolt adatokat csak bizonyos feltételek megléte esetén őrizhetőek meg.

  Bár az ügyviteli programok nagy része elsősorban üzleti partnerek adatait tárolja és azok adóügyi törvények alapján a mindenkori irattározási ideig, de minimum a cég adott időszakra vonatkozó adóügyi vizsgálhatóságáig megőrzendők, ezt ma még kevesen kezelik külön (elévülési határidő) főleg az egyéb célú címlistájuktól.

  Azonban ugyan ezek az adatok marketing célra is használhatóak. A reklám törvény alapján azonban az ilyen célú adatbázisból a magánszemély kérheti az adatainak törlését.

Elkülönült marketing adatbázis.

 Mindenkinek azt javasoljuk, hogy a marketing adatbázisát különítse el az ügyviteli célú partner adatbázisától.  Természetesen kapcsolat lehet, sőt kell legyen köztük, de főleg hírlevelet üzemeltetők esetében legyen lehetőség az adatok "törlésére".

 Az már érdekes probléma, hogy utólag hogyan bizonyíthatom, hogy korábban legálisan küldtem neki reklám célú levelet (figyelem a hírlevél küldési lehetőségre felajánlkozás is annak számít) Tehát a feliratkozást és a leiratkozást, vagy az adatok egyéb okból történt törlését (lásd lentebb) is dokumentálni kell a saját védelmünkben.

Az elkülönült adatbázis webes email alapú hírlevél kezelés alapján szerencsére elvben eleve külön van a számlázó program adatbázisától, itt a dokumentáltsággal szokott a gond lenni (rosszhiszemű spam feljelentés ellen).

Amiért a 2009.június 1 fontos határidő.

 Aki eddig az időpontig az új előírásoknak megfelelően (magán személy esetében névvel címmel*) nem erősíti meg azt az ő külön kérése nélkül is törölni kell.

 Figyelem szándékosan nem csak az e-mailekről beszéltem. Reklám célú postai levél esetén is kérheti a magán személy az adatai törlését, vagy a reklám célú levelek beszüntetését, ide értve az egyéb ma létező (pld fax) vagy jövőben megjelenő adathordozókat, célzott eszközöket is.

Vonatkozó előírások:
- spam törvény
- reklám törvény  - 2008. évi XLVIII. törvény
- adatbázis üzemeltetés - bejelentési kötelezettség

További kapcsolódó információk a Nemzeti Hírközlési Hatóság oldalain találhatóak.

* speciális esetben ennél több adatot is tárolni kell - pld születési hely időpont felnőtt tartalom esetében (az értelmét kérem ne kérdezzék, hiszen egy internetes - úgynevezett opt-in feliratkozás esetében ezt ellenőrizni nem áll módunkban)

Szólj hozzá!

Címkék: áremelés számlázó program áfa változás


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr151146125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása