HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2009.06.02. 05:03 szamlazoprogram

Áfa változás és a 2009 júliusában iktatott korábbi bejővő számlák.

Mint azt korábban jeleztem az áfa átállítása során (2009 július 1 után) a törzsadat lista a legtöbb rendszerben már az új áfa kategóriát tartalmazza egy bizonylaton a tétel adatainak felkínálásakor. Azonban, ha egy júliusban kézhez kapott, de júniusi teljesítésű (vagy kiállítású) számla akkor a korábbi áfa kategóriát tartalmazhatja. Tehát alap esetben azzal kell iktatni.

Ahol integrált könyvelés is van a számlázó rendszerhez ott értelemszerűen azért, ahol pedig a kereskedelmi rendszerben is pontos kiegyenlítetlen számla vezetés vagy egyéb okból bruttó érték nyilvántartású a készlet vezetése, ott a bejövő számla iktatásakor a felkínált új áfakategória helyett a régit kell beállítani. Ez a mi számlázó programjainknál a tételen a korábbi kód beállításával azonnal teljesül (a nettóból automatikusan újra kalkulálja a bruttó értéket, vagy ezután a bruttó egységárat beírva a nettót is akár) Így a számla iktatás során kapott bruttó végösszegnek meg kell egyeznie a pénzforgalmi kifizetéssel és persze helyben az iktatás ellenőrzéseként a számla bruttó végösszegével.

Csak számlázok (nincs könyvelés) és a készletet is csak nettó módon tartom nyilván, akkor iktathatom-e az új áfával?

Egyfelől igen, de ne feledkezzünk el hogy a legtöbb számla iktató program a bruttó fizetendő összeget is a tételek összesenje alapján határozza meg, tehát ha a pénzügyi nyilvántartás alapja is az iktatott számla akkor bár a kérdésben szereplő okok miatt mindegy lenne mégis javasolt a helyes számla értékkel (áfa kategóriával) iktatni. Már csak azért is, mert ha utólag valamilyen egyeztetés miatt vissza kell nézni ez is legyen egy eszköz az azonosításra, illetve az iktatás ellenőrzésre is jó mint az előbb jeleztem.

Ebből is látszik hogy miért kell új kóddal felvenni a 25%-os áfát és nem a 20%-os érték átírásával rögzíteni.

Régebbi rendszerekben ráadásul ahol maga a termék adatlapja tárolja az áfához és a kerekítésekkel kapcsolatos adatokat adott esetben egyenként  fel kell hozni és módosítani. A mi programjainkban ez már pár éve egy gombnyomásra megvalósítható, azaz a termék és szolgáltatás lista  leszűrésével egy gombnyomásra az összes éppen leszűrt (például áfa kategória szerint ->25%, vagy termék csoportra -> 18%-os) termék és szolgáltatás átállítható az új kategóriára.

  Ez évi helyzet sajátossága miatt júniusban megjelenő új verzió (amelyet a legtöbb, ezévi verzióval rendelkező ügyfelünk ingyenesen letölthet a részletes tanácsadással együtt - lásd majd ingyenes hírlevél) már tartalmaz egy sajátos bővítést az átáfázó gombra feljövő új ablakban a korábbi szűrés szerinti kategória átállítás kiegészül egy lehetőséggel, azoknak akik nem emelhetnek évközben bruttó árat mert olyan a tevékenységük, hogy kénytelenek lenyelni veszteségbe vagy mert marketing okokból az áremelést még nem akarják a kisker áraikban érvényesíteni.

Kapcsolódó bejegyzések:
Új áfa kategóriák beállítása (18% és 25%-os áfa) számlázó programokban.
Előlegbekérők esetén a teendők
Áfa változás és a bizományos illetve a szállítóra átadott készlet.
Áfa változás - termék árazás 2009.július 1.-én.

Szólj hozzá!

Címkék: 2009 számla 25% os áfa áfa változás 18% os áfa számla iktatás új áfa


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr691158141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása