HTML

Linkblog

Számlázó program

Tanácsok számítógéppel (számlázó programmal) készülő nyomtatott számlák kiállításához. A napi fejlesztői munkám kapcsán felmerült problémák úgy tűnik nem csak kisvállalkozó ügyfeleinket érdeklik, ezért az általánosabb problémákat, eljárásokat, ötleteket ide is megírom. Az itt leírtak nem helyettesítik a törvény ismeretét, erre jogi eljárásban hivatkozni nem lehet, de rávezethet, hogy hol és minek érdemes utána nézni. A 20 éves fejlesztési tapasztalatom remélem kézzel fogható hasznot hoz minden kedves olvasómnak.

2009.06.15. 00:15 szamlazoprogram

Júliusi teljesítésű számlák júniusban a 2009 julius 1-es áfáváltozással.

Főleg előfizetéses rendszerekben, illetve folyamatos teljesítésű szolgáltatásoknál, ahol a teljesítés dátuma (áfa elszámolási, bevallási időszak) már 2009 július 1 vagy utáni ott már az új áfa kategóriákat kell alkalmazni, azaz a 18-os és a 25%-os áfa termékkörtől függően.

Hogyan tudom eldönteni, hogy melyik áfát alkalmazzam ?

A lényeg a teljesítési időpont (adóelszámolási időszak) alapján július 1 előtti vagy utáni. Ha utáni, hiába bocsátom ki júniusban, az csak a júliusra vonatkozó adóbevallásban fog szerepelni.
Ebből következik, hogy evás szolgáltatónak nem érdemes júniusban számláznia, jobban jár ha július 1 után bocsátja ki a számlát.

Mi van fordított esetben, azaz július 15.-ig kibocsátott júniusi teljesítésű számlával?

Mivel azt még a júniusi bevallásban fogják szerepeltetni, feltéve hogy a számlát befogadó igazoltan megkapta a 20.-ai bevallási határidő előtt, ott még a régi áfa szerint kell elszámolni a termékeket és szolgáltatásokat.

Áfa átállítása július 1-én, vagy lehet előbb is?
A fenti probléma  számlázó programok esetében azt jelenti, hogy júniusban a programok még általában automatikusan az aktuális (20%-os) áfát fogják felkínálni, így azt ezeken a számlákon át kell állítani. Természetesen azoknál a cégeknél ahol például mindig előre számlázás történik egy adott termékkörre, ők már június elején is átállíthatják az adott termékek áfa kategóriáját (a termék és szolgáltatás listában - azaz a cikktörzsben).
Például egy webszolgáltató a havi előfizetési díjat júniusban postázza, akkor az előfizetéses jellegű webes szolgáltatásokat már júniusban 25%-osra állíthatja át míg az egyszeri díjakat (pld domain bejegyzés) majd csak július 1.-én állatja be.
-----------------------
Ismételten felhívom a figyelmet, hogy az itt felvetett problémák csak figyelem felhívásra elégségesek, azt minden esetben egyeztessék le a cégünk paramétereit ismerő könyvelőjükkel, mert csak az számít amit szerinte le lehet könyvelni.

Evvel kapcsolatban megjelent bejegyzések:
Új áfa kategóriák beállítása (18% és 25%-os áfa) számlázó programokban. 20%-os áfás számla jóváírása, stornója vagy helyesbítése 2009 július 1, áfaváltozás után.
Áfa változás és a 2009 júliusában iktatott korábbi bejővő számlák.
Előlegbekérők esetén a teendők
Áfa változás és a bizományos illetve a szállítóra átadott készlet.
Áfa változás - termék árazás 2009.július 1.-én.

Szólj hozzá!

Címkék: számlázás 25% os áfa áfaváltozás 18% os áfa új áfa áfaváltás 2009 július 1


A bejegyzés trackback címe:

https://szamlazoprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr821182101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása